Rundveehouderij

Nieuws 2592 x bekeken 5 reacties

'Aanhoudende en irrationele bouwstop zet Brabantse geitensector achterop'

Den Bosch - Brabantse melkgeitenhouders, maar ook verwerkende bedrijven zoals Bettinehoeve, De Jong Kaas en Amalthea, komen steeds meer achterop ten opzichte van collega-bedrijven elders in het land. Oorzaak is de voortdurende en niet meer rationeel te onderbouwen verlenging van de bouwstop voor geiten- en schapenbedrijven in Noord-Brabant. Dit zegt Jeanette van der Ven, voorzitter van de LTO vakgroep geitenhouderij. Ze reageert hiermee op het besluit van Provinciale Staten in Noord-Brabant om de bouwstop met nog maximaal een jaar te verlengen. Dit besluit was na een debat op 22 maart over de geitenhouderij geen verrassing meer, maar de formele beslissing blijft een teleurstelling, stelt ze.

"De situatie waar de Brabantse geitenhouderij nu in verkeert, is heel bizar. We hebben ons heel hard ingespannen om alle gezondheidsrisico's tot een minimum te beperken. Naar mijn idee met resultaat. Sinds 2009 hebben we geen abortussen bij geiten meer gehad door Q-koorts en het aantal humane besmettingen is op het niveau van 2007. Bij mijn weten zijn dit jaar 4 gevallen gemeld. Dat toch een bouwstop blijft, is naar ons idee niet meer op ratio gebaseerd," aldus Van der Ven.

Knelsituaties zijn volgens de provincie bespreekbaar, maar de praktijk is dat zelfs bedrijven die midden in de bebouwde kom zitten en dus 'risicobedrijven' zijn, niet mogen verplaatsen, zo constateert de ZLTO.

Laatste reacties

 • kenijor

  Het is voor de sector beter als t zo blijft.

 • Hogeboom

  Wees te vreden met wat gij hebt,gezond heid gaat boven alles!!!!!!.

 • klaas sjoerd

  De bouwstop is inderdaad niet meer te onderbouwen met gezondheids-argumenten.

  Maar afgezien daarvan is de bouwstop toch gunstig? Geen uitbreidingen die snel de geitenmelkmarkt weer zouden bederven. Met het huidige kostenniveau is een hoge melkprijs hard nodig en van veel groter belang dan de groeiambities van een handjevol mensen met als hoogste doel een zo groot mogelijk bedrijf.

  Verder groeit de sector zeker niet hard buiten Brabant en zelfs al zou dat zo zijn dan zie ik nog niet wat voor specifieke nadelen de Brabanders daarvan zouden hebben. Behalve misschien buikpijn bij een aantal die niet tegen het idee kunnen dat anderen hen mogelijk voorbij zouden kunnen groeien.

  Voor de melkverwerkers (niet alleen de zuidelijke) is het wel van belang dat de sector weer kan groeien, zodat zij weer goedkope melk krijgen, maar dat kan toch niet de inzet van de vakgroep zijn?

 • wbernts

  Volledig eens met Klaas Sjoerd.


  Wim Bernts

 • koestal

  nuchter verstand gebruiken is nu belangrijk

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.