Rundveehouderij

Nieuws 19 reacties

Zware regens verbeteren perspectief zuivel VS

Chicago - De vooruitzichten voor de Amerikaanse (melk)veehouderij zijn sterk verbeterd door de overvloedige regenval van de voorbije weken. Veehouders, maar ook akkerbouwers, zaten in de zorgen over het vooruitzicht van weer een droog jaar.

De regens die met name het droge Midwesten hebben getroffen, geven opeens zicht op een goede maisoogst. Zelfs die gebieden in het Midwesten die gewoonlijk te droog zijn voor de teelt van granen en veevoergewassen, hebben ditmaal voldoende water gekregen voor een goede oogst.

De droogte die tot begin maart heerste, was volgens meteorologen de ergste droogte in ongeveer vijftig jaar. In reactie op de overvloedige regen zijn de prijzen voor onder meer veevoeders sterk gedaald. Melkvee- en vleesveehouders zijn blij met deze ontwikkeling. Zij zien hun voerkosten sterk dalen, terwijl de melkproductie kan worden opgevoerd. De Amerikaanse melkproductie stond de laatste weken juist onder druk. Voor akkerbouwers is het perspectief van dalende opbrengstprijzen minder gunstig.

De Amerikaanse zuivelindustrie begeeft zich de laatste jaren steeds meer op het exportpad. De droogte van de voorbije maanden dreigde de exportgroei in gevaar te brengen. De verandering van de weersomstandigheden zorgt voor een heel andere uitgangssituatie. De Europese Unie is nu de belangrijkste aanbieder van zuivelproducten op de wereldmarkt, omdat Nieuw-Zeeland op het dieptepunt van het productieseizoen zit. De Verenigde Staten zijn nu de belangrijkste concurrent voor de EU, onder meer op de markt voor mageremelkpoeder. Gunstiger productie-omstandigheden dreigen het Amerikaanse aanbod nog concurrerender te maken.

Laatste reacties

 • denker123

  Er is geen melkproduktiedaling in de v.s.over de eerste 3 maanden van dit melkjaar,als de schrikkeldag 29 februari van vorig jaar verrekend wordt maar zelfs een stijging. De cme melkprijs van chicago stijgt nog maar weinig,deze melkprijs is de laatste 2jaar steeds meer de wereldmarktprijs ook in nederland.

 • Mulders

  wat is ongeveer de gemiddelde melkprijs in de VS?

 • el

  Cme futures voor de komende 18 maand is $18.75 per 100 pound.

 • W Geverink

  41 dollarcent per kg = 31.5 Eurocent per liter

 • W Geverink

  Sorry per Kg.

 • westerhofff

  zakken de krachtvoer prijzen bij jullie al? wij hier in alberta canada betalen nog steeds een fortuin voor krachtvoer. mag wel eens wat omlaag

 • el

  DDG gisteren spot load $252 per ton

 • denker123

  el,Je kan beter DDG niet voeren het is niet spotgoedkoop maar super duur.De ethanolfabrieken kunnen stoppen als de DDG niet meer afgenomen wordt door de veehouders,dit is de enige winst die deze mislukte ethanolsector nog haalt.Dus met sponsorgeld van de veehouders, en de veehouders maar klagen over hoge voerkosten eigen schult dikke bult.Daarna komt er veel meer mais beschikbaar voor de veehouderij en wordt de mais goedkoper,en gaat ook de soyameelprijs mee omlaag.Trouwens het is nog te bezien of de melkprijs wel zo hoog komt zoals velen denken,de CWT moet nog altijd subsidie geven om Amerikaanse kaas uitgevoert te krijgen.Deze subsidie wordt door de melkveehouders betaalt.In Europa krijgen de veehouders subsidie,hier betalen de veehouders subsidie.

 • el

  denker123, Ddg is een van de bijproducten die we gebruiken om een rantsoen te maken.Deze prijs is beter dan zes maand geleden.En als de maisprijs onderuit gaat word er ook minder gezaaid door de akkerbouwers. Cwt mogen ze morgen wel mee stoppen.

 • denker123

  El,Ook uw andere bijproducten zijn veel duurder geworden,omdat er in enkele jaren tijd 40procent van de V.S.mais tot ethanol verwerkt wordt,en daardoor schaarste aan alle voeders veroorzaakt ook aan alfalfa. El wordt toch wakker.

 • el

  Goede morgen denker123,stop de ethanol productie ,gooi de export dicht, en geef de akkerbouwers voldoende water voor een bumper crop. Hebben wij goedkoop voer!

 • W Geverink

  Idd el. De enige manier om het gebruik van ddg te stoppen is dat de Amerikaanse overheid stopt met het subsidieeren van de ethanol productie.

 • jordi 1455

  @el de voerprijzen rijzen de pan uit.

  @W Geverink je hebt gelijk die ethanol is geldverslindend en onrendabel, hoeveel energie heb je wel niet nodig om 1 liter ethanol te produceren en te distribueren?

 • el

  @Jordi en denker 123, de voerprijzen zijn al twee jaar te hoog , daarom kopen we spot load commodities, totdat de markt weer 'normaal' is.

 • denker123

  El en W Geverink ,wachten tot dat de subsidie op ethanol afgeschaft wordt zal nog lang duren,Monsanto en Consoorten bepalen het landbouwbeleid in de V.S..Maar de veehouders kunnen wel het bijproduct de DDG en in Nederland het TGC boycotten zodat de winst van de ethanolfabrikanten weg is.Daarna komt er weer meer en goedkoper voer beschikbaar maïs en tarwe ,dat nog gezonder is voor de dieren dan die bewerkte smurrie van de ethanolfabrieken.De Amerikaanse mais export is al gehalveerd,Brazilië en Argentinië kappen hun regenwoud en nemen de Amerikaanse maïs en soyaproduktie over.

 • denker123

  sorry Argentinië bezit geen regenwoud maar wel bos wat ook gekapt wordt.

 • W Geverink

  Tja denker als niemand DDG koopt gaat de prijs omlaag tot het zo aantrekkelijk wordt dat vee en varkenshouders de loyaliteit aan hun collega's vaarwel zeggen en op het goedkope product duiken voor iemand anders dat doet.

 • denker123

  W Geverink,inderdaad dat is het probleem,het belang van de individuele veehouder gaat boven het belang voor de hele sector.

 • Mels

  Samen werken houd in dat twee partijen er beter van worden. Dat kan hier zeker zo zijn tot dat de eerste kikker uit de kruiwagen springt.....Boeren neuzen allemaal dezelfde kant op??? Ja,als er een trekker langs rijd,maar niet als er geld verdient kan worden.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.