Rundveehouderij

Nieuws 792 x bekeken

Zuid-Duits Omira nog dieper in de problemen

Ravensburg - De Zuid-Duitse zuivelcoöperatie Omira, met een melkplas van zo'n 1 miljard kilo, heeft de melkprijs over maart met 2 cent per kilo verlaagd bij een stijgende zuivelmarkt. Dit tot grote woede van de ongeveer 4.000 leden. Oorzaak zijn slechte resultaten over 2012.

Volgens de directie is over het voorbije jaar een groot verlies geleden van in totaal zo'n 15 miljoen euro. De gevolgen van vorig jaar gemaakte keuzes blijven ook dit jaar nog voelbaar. Het slechte resultaat tikt nog harder door bij de met Omira verbonden Neuburger Milchwerke. Bij Omira ontvangen de leden over maart nog ruim 32 cent, bij Neuburger slechts 29,6 cent.

De prijsverlaging vergroot de al bestaande onrust. Begin dit jaar is een interim-manager aangesteld om het bedrijf weer op de rit te krijgen en te zorgen dat de kwakkelende melkprijs weer stijgt. Toen was niet duidelijk dat er nog veel meer slecht nieuws aankwam. Naast structurele verliezen, is er schade door langlopende (tot augustus 2013) en veel te laag afgesloten melkpoedercontracten en door slechte risicobeheersing. Voor de 1.600 Neuburger-leden lijkt dit het signaal om definitief te vertrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.