Rundveehouderij

Nieuws 1593 x bekeken 5 reacties

‘Weiden om gezondheid en welzijn’

Haarlem - De belangrijkste reden waarom melkveehouders kiezen voor weidegang is de gezondheid en het welzijn van de koeien (68 procent). Dat blijkt uit onderzoek onder 400 melkveehouders dat agrarisch marktonderzoeksbureau Agridirect in opdracht van Stichting Weidegang heeft uitgevoerd.

Andere redenen om te kiezen voor weidegang zijn werkplezier (26 procent), minder arbeid (25 procent) en een positieve bijdrage aan het imago (19 procent) van de sector. Het financieel  rendement (14 procent) van weidegang is bij de meeste melkveehouders positief, maar is bij de keuze een ondergeschikt argument.

Aandachtspunten bij beweiding zijn de benutting van het gras en grip krijgen op de planning. Om vakmanschap te versterken maakt de Stichting Weidegang dit de komende twee jaar haar speerpunt. Hiervoor zijn de Praktijkschool voor Beweiding opgericht en is De Weideman geïntroduceerd.

In de Praktijkschool voor Beweiding worden vijftien adviseurs uit het netwerk van de stichting opgeleid als Weidecoach om veehouders te ondersteunen in de dagelijkse keuzes. Het Nieuw-Zeelandse concept Farmwalk vormt de basis voor de opleiding. Uitgangspunt van Farmwalk is een wekelijkse rondgang door je grasland om op basis daarvan gerichte keuzes te maken voor de komende weken.

De Weideman geeft kennis en adviezen over weidegang in de dagelijkse praktijk. Hij stuurt wekelijks een email met het laatste nieuws over weidegang en een praktische actuele tip. Via de website van de Stichting Weidegang kan elke melkveehouder zich gratis aanmelden voor de Weidevakmail van De Weideman.

Laatste reacties

 • abtje

  Een heel mooi initiatief. Kan echt een steun zijn voor de weidende boer. In plaats van de tweedeling gewoon realistisch zijn. Haal bijvoorbeeld de koeien in de herfst eerder naar binnen, scheelt heel veel leverbotbesmetting.

 • alco1

  Zullen nog zoveel boeren (68%) het in de stal slechter voor elkaar hebben, dan dat de koeien buiten zijn?
  Ik kies voor weidegang omdat ik het mooi vindt en voor het imago, maar om de koeien in de wei gezond te houden is er wel meer aandacht nodig, want er is altijd wat aan de hand met weer en gras aanbod. Financieel heb ik ook zo mijn bedenkingen, vooral in vergelijking met als er op stal vers gras gevoerd kan worden en bij opstallen is een betere mest verdeling mogelijk.

 • Demeter Griend

  Kloppelen aan de uitbetaling van de GLB. Lopen alle koetjes binnen no-time buiten, want niemand kan zonder. Ik ook niet...

 • Bison

  Koeboertjes vroeger waren zo gek nog niet ja,koetjes zelf laten grazen s'zomers,.. hoe kan het nou goedkoper!.

 • koestal

  goed beweiden is ook nog een kunst,je moet geregeld omweiden en maaien,dit vergt ook nogal wat inzicht en discipline

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.