Rundveehouderij

Nieuws 954 x bekeken

Vooruitzichten Warrnambool slecht

Warrnambool – Warrnambool Cheese and Butter (WCB) verwacht voor het huidige boekjaar een winstdaling van 80 procent als gevolg van felle concurrentie in de markt voor rauwe melk, gematigde commodityprijzen en de hoge Australische dollar. Dat meldt Australian Associated Press.

Daarmee houdt de onderneming vast aan haar eerdere verwachting. In de eerste helft van het boekjaar (de tweede helft van 2012) zag de onderneming haar winst al meer dan halveren naar 12 miljoen euro. (15,3 miljoen Australische dollar). Volgens de Australische zuivelonderneming zijn de marges op melkveebedrijven flink gekrompen als gevolg van hoge voerprijzen en lage melkprijzen. Verder hebben de activiteiten in Australië en Nieuw-Zeeland geleden onder het droge weer.

WCB kwam met de nieuwe winstwaarschuwing na de aankondiging van Murray Goulburn dat het bedrijf haar aandeel in WCB vergroot van 12 naar 14,5 procent. Goulburn benadrukt dat een overnamebod, zoals eerder in 2010, op dit moment niet wordt overwogen. Het zou gaan om een strategische investering. Het Australische Bega Cheese vergrote haar aandeel in WCB afgelopen maart nog van 16 naar 17 procent.

FrieslandCampina en WCB hebben samen onder de naam Great Ocean Ingredients een joint venture  opgericht voor het prebioticum Vivinal-Gos, een ingrediënt voor onder meer kindervoeding. Ook deze onderneming maakte in het tweede halfjaar van 2012 minder winst gemaakt dan in dezelfde periode van 2011. De netto-winst van de joint venture daalde van omgerekend 2,8 miljoen euro naar bijna 2,1 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.