Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Verwaarloosde runderen Lopikerkapel alsnog weggehaald

Utrecht - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben 67 ernstig verwaarloosde runderen weggehaald bij een veehouder in Lopikerkapel. De NVWA had vorige week al tegen de veehouder opgetreden omdat er tien kadavers in de stal lagen en omdat er zoveel mest lag dat de dieren daar niet normaal konden staan. Omdat de boer niet heeft voldaan aan de eis om op korte termijn verder orde op zaken te stellen zijn alle dieren van de boer nu overgebracht naar een opvangadres.

In opdracht van de NVWA zijn de kadavers en de mest vorige week direct uit de stal verwijderd. Ook zijn alle dieren toen geïnventariseerd en beoordeeld door een dierenarts. Naar het oordeel van de dierenarts kon de boer zijn dieren houden als hij op zeer korte termijn zou zorgen dat de situatie voor de dieren verbeterde. Vandaag bleek tijdens een herinspectie dat de dieren weer in de mest stonden en dat er verder ook niets verbeterd was. De dieren zijn daarom in overleg met de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken overgebracht naar een opvangadres voor de nodige medische verzorging en voeding. Alle kosten van de verzorging zijn voor rekening van de boer in Lopikerkapel.

De NVWA treedt in eerste instantie bestuursrechtelijk op tegen dierverwaarlozing. Volgens een woordvoerder heeft dit als voordeel dat inspecteurs in overleg met de houder sneller vooruitgang kunnen boeken zonder een langdurig strafproces te moeten opstarten.

Naar aanleiding van het nu opgemaakte proces-verbaal buigt ook het Openbaar Ministerie zich over de zaak. Betreffende boer heeft zich al eerder voor de strafrechter moeten verantwoorden. De rechter heeft hem toen een houdverbod opgelegd. Tegen deze uitspraak is de verdachte met succes in hoger beroep gegaan.

Eén reactie

  • tessa2010

    Wat moet je hier nog aan toevoegen? Duidelijk is dat deze veehouder niet in staat is om zijn vee te verzorgen,om wat voor reden dan ook.En nu maar hopen dat hij dat zelf ook inziet,en hij met hulp zijn leven weer op de rails krijgt. Ronduit TRIEST!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.