Rundveehouderij

Nieuws 2201 x bekeken 16 reacties

Veluwse schaapskudde kan weer even verder

Epe - De ruim 400 Schoonebeeker schapen die samen schaapskudde Het Soerel vormen, zijn voorlopig van het slachthuis gered. Herder Chris Grinwis heeft de afgelopen dagen spontaan financiële steun gekregen, zodat hij weer voer voor zijn dieren kon kopen.

Bovendien gaat hij volgende week dinsdag met onder andere Natuurmonumenten praten over een structurele oplossing voor zijn rondtrekkende kudde.

Grinwis kondigde dinsdag aan dat hij failliet was. Het feit dat Natuurmonumenten een grote begrazingsklus op het Hulshorster Zand op de Noord-Veluwe aan een ander had gegund, gaf hem de nekslag, zei de herder. Dat leidde tot een stortvloed aan reacties. Natuurmonumenten kreeg tientallen opzeggingen van leden binnen en besloot daarop woensdag het initiatief te nemen om samen met andere natuurbeheerders te gaan werken aan een reddingsplan voor de rondtrekkende schaapskuddes in Nederland.

Voor Grinwis werd spontaan een sms-actie op touw gezet. Inmiddels is er een plan om een stichting op te richten waarin de kudde wordt ondergebracht. "Ik ben heel erg dankbaar, mijn acute nood is gelenigd'', zei Grinwis vrijdag. Hij vertrouwt erop dat hij met Natuurmonumenten een oplossing vindt voor het behoud van zijn kudde. "Alle vijftien zelfstandige herders van Nederland gaan meedenken over een structurele oplossing voor de sector."

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Zodra natuurmonumenten slecht in nieuws komen willen ze plotseling wel helpen, bahh.... waarom niet van te voren?

  Blij voor de herder dat hij nu geholpen is.

 • Mels

  Flying hollander. Nog mooier ze kiezen voor de herder zonder kudde die stomweg de laagste prijs neerzet. Deze herder had niet de juiste werkwijze. Yeh right gewoon een excuus om hun domme fout goed te praten en dan nu de gedupeerde herder wel willen helpen. Ik had ervoor bedankt als ik hem was. Eerst wordt ie afgedankt als oud vuil en nu het leden(lees:inkomsten)kost kan er ineens heel veel. Denk dat dit verhaal meer kost dan optie 1. Dwz gewoon doorgaan met de hestaande relatie.

 • abtje

  @Fh wat doe jij als twee aannemer inschrijven voor een bouwproject wat jij zelf moet betalen? Allebei doen ze exact hetzelfde voor je. De een is echter 40 procent goedkoper dan de ander.
  Die duurdere schop je eruit (zou ik doen) en de ander gun je het werk. Punt, kaar uit, afgelopen.
  Nu gaat die te dure zo zielig zitten janken op je erf dat de buurt er schande van spreekt. Jij voelt je dan alsnog genoodzaakt om hem ook een bouwprojectje te geven?
  Dat is wat hier nu precies is gebeurt met onze jankende Chris Grinwis. Hij is duurder, krijgt de opdracht niet en voilla, tijd voor tranen en janken en gillen dat tie zo zielig is...

 • agratax2

  abtje. Nee je schopt de duurdere er niet uit één twee drie. Je gaat met je oude relatie (dat was deze kudde) het gesprek aan om te onderzoeken of je uit de impasse kunt komen.Of om te onderzoeken waarom hij duurder is en wat de voor of nadelen van deze wijze zijn. Dat doet SBB niet en nu ze negatief in het nieuws komen en hun leden / donateurs de werkwijze op brute wijze afkeuren zijn de heren welwillend om een oplossing te zoeken. Hoe onfatsoenlijk kun je zijn. Ik weet wel dat een goede relatie doorgaans meer oplevert dan even een 'koopje' halen.

 • abtje

  Agratax1,een goed relatie wil goed blijven. Als die relatie 40 % meer vraagt voor hetzelfde dan vraag ik me af of het wel een goede relatie WAS. Dan ga ik me toch op m'n hoofd krabben en twijfelen of ik al niet jaren lang ben beetgenomen door die goede relatie.

 • Mels

  Abtje,er is hier zeker geen vergelijk mogelijk met de aannemerij. De eerste herder heeft zijn zaakjes voor elkaar mede door natuurmonumenten. Hij wordt bij de eerste de beste keer dat men de kans krijgt afgedankt als oud vuil. Zonder enige vorm van overleg. De goedkope had niet eens een kudde. Ik zeg niet dat die niet rekenen kan maar vreemd is het wel.

 • Elevage

  gaat de goedkope herder het gras met de hand maaien???

 • huisverkoop

  Hij gaat het zelf opvreten

 • abtje

  @Mels, dan zijn we het alweer helemaal oneens met elkaar. Maar zelfs dat moet kunnen :-)

 • Mels

  Ja daar lijkt t op. Zakelijk gezien geef ik je gelijk. Alleen is hier meer aan de hand. Natuurmonumenten had dit van te voren kunnen zien aankomen. De reactie dat de kudde afgemaakt moet worden snijd natuurlijk geen hout. Na doden prachtig halal vlees dunkt mij. Mij gaat het erom dat als je als neptuurclub duurzaam en natuurlijk bla bla enz preekt je deze grap niet uit kan halen. Het toont de zakkenvullers.....

 • abtje

  Natuurmonumenten en SBB zijn ook zakkervullers, idereen een wereldloon. Maar als je dan jarenlang het werk uitbesteed graaien de mensen eronder ook enorm hard.Vind iedereen prima, tot de geldstroom opdroogt, dan blinde paniek.
  Als jij dan als medeuitzuiger opeens opvalt omdat een ander 40 % goedkoper is, ja dan val je dubbel hard door de mand.
  Jarenlang teveel vragen gaf niets , maar eindelijk is die tijd van overcompensatie over en moet je ook met minder genoegen nemen.
  De arrogantie om dat niet te doen word nog beloont ook door dat zielige geneuzel.
  Meneer kan lekker blijven overvragen.

 • drikhend

  Ik vind het verhaal te onduidelijk om er een echt oordeel over te geven . Maar feit dat er nu publiciteit wel gepraat en nagedacht kan worden over een oplossing geeft volgens mij aan dat het niet altijd met rechte dingen gaat . Deze natuur clubs verbrassen al het geld wat ze krijgen en laten een zelfstandig ondernemer inschrijven maar wie weet of dit altijd wel eerlijk gebeurt . Soms is veel goedkoper nog veel duurder als er voor extra werk posten zijn die berekend kunnen worden .

 • drikhend

  Ik vind het verhaal te onduidelijk om er een echt oordeel over te geven . Maar feit dat er nu publiciteit wel gepraat en nagedacht kan worden over een oplossing geeft volgens mij aan dat het niet altijd met rechte dingen gaat . Deze natuur clubs verbrassen al het geld wat ze krijgen en laten een zelfstandig ondernemer inschrijven maar wie weet of dit altijd wel eerlijk gebeurt . Soms is veel goedkoper nog veel duurder als er voor extra werk posten zijn die berekend kunnen worden .

 • Elevage

  hoe dan ook, als schaapsherder heb je een 'bedrijf' en moet je dus ook als bedrijf handelen. En dus zorgen dat je met een gesprek de relatie kunt behouwen die je hebt. Dat is trouwens ook wat SBB moet doen, eerst even de oude herder met de tarieven van de nieuwe confronteren en daar over praten/onderhandelen.
  Maar herder gaat gelijk zielig doen en zegt dat schapen naar de slacht moeten en ja hoor, daar gaan de aanhangers van de pvdd meteen op in, want het is natuurlijk 'zielig' om schapen te slachten. Bah, valse sentimenten.............

 • el

  Een bedrijf dat draaid op belasting geld ,is dat niet een sociale voorziening?

 • overheid

  Eens met @drikhend.

  Het verhaal zoals hier beschreven ontbreekt het aan duidelijkheid en volledigheid. Een oordeel kan hierdoor lastig worden gevormd.

  De betreffende schaapsherder heb ik nog wel op de radio gehoord. Hij gaf aan zijn kudde een schaapsherder heeft die rondtrekt met de kudde. Het bedrijf waar Natuurmonumenten nu mee in zee is gegaan heeft geen herder en trekt niet rond. De schapen worden 's ochtends binnen een hekwerk neergezet en een bepaalde periode later wordt het hekwerk (met schapen) verplaatst. Met deze werkwijze kan men blijkbaar goedkoper werken.

  Hierdoor kunnen de prijzen niet een op een worden vergeleken. Ook kan het beweidingsresultaat wel eens anders zijn. Ik kan mij voorstellen dat bij het plaatsen van een kudde binnen een hekwerk intensiever wordt bewijd en bemest per m2. Het is maar de vraag of dat positief is in een gebied waar over het algemeen juist wordt gekozen voor extensieve beweiding. Te intensieve beweiding kan leiden tot bv. kaalslag (nieuwe zandverstuivingen).

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.