Rundveehouderij

Nieuws 811 x bekeken 1 reactie

Valio betaalt meer melkgeld in 2012

Helsinki - De Finse zuivelcoöperatie Valio heeft als een van de weinigen in Europa vorig jaar meer melkgeld uitbetaald aan de leden dan in 2011.

De uitbetaalde melkprijs per kilo steeg van 44,1 naar 46,7 cent. Daarvan bestond 2,5 cent uit nabetalingen. De totale groep zag de omzet stijgen naar ruim 2 miljard euro, een record. Het bedrijf profiteerde van een goede zuivelmarkt en dito export naar met name Rusland.

Eén reactie

 • petrolbutterfly

  En de Finse veehouders zijn nu benieuwd wat 2013 gaat brengen.
  Immers afgelopen februari verhoogde Valio de melkprijs voor de Finse consumentmet 30%!
  Ik citeer de Finlandsite van januari 2013:
  Het Finse zuivelbedrijf Valio heeft aangekondigd de melkprijzen met 30% te gaan verhogen. Dit moet met ingang van februari gaan gebeuren.

  Valio wijst als reden voor de prijsverhoging naar de Finse mededingingsautoriteit, die heeft geoordeeld dat de groothandelsprijzen voor melk die Valio hanteerde, te laag waren, waardoor verlies werd geleden; Valio beweert dat er nog steeds winst werd gemaakt. Volgens de mededingingsautoriteit wilde Valio met de lage melkprijzen concurrent Arla Ingman van de markt drukken om daarna de prijzen weer op het oude niveau te brengen. Hiervoor kreeg Valio dan ook een boete van 70 miljoen euro. Valio wil overigens tegen het besluit in beroep gaan.

  Arla Ingman heeft eveneens plannen om de prijs van melk te verhogen, CEO Reijo Kiskola heeft toegegeven dat zijn bedrijf de melk de afgelopen jaren met verlies heeft verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.