Rundveehouderij

Nieuws 1147 x bekeken

Turkije mag zuivelexport EU hervatten

Ankara – Turkije mag na een periode van dertien jaar per 3 april 2013 weer zuivelproducten exporteren naar Europa. Dat heeft het Turkse ministerie van landbouw bekend gemaakt.

DG Sanco, het Europees Directoraat Generaal voor Gezondheid en Consumenten, zou hebben bevestigd dat Turkse zuivelondernemingen voldoen aan de Europese standaard voor export naar EU-lidstaten. In 2000 werd de export van Turkse zuivel richting Europa stilgelegd omdat Turkije niet kon voldoen aan de Europese kwaliteitseisen. Er was kritiek op de wijze van dierziektebestrijding en controle op de zuivelproductie. Volgens de Turkse landbouwminister Mehdi Eker bemoeilijkte dit ook de export naar derde landen die ook de Europese kwaliteitseisen hanteerden.

De melkproductie in Turkije ligt rond de 12 miljoen ton per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.