Rundveehouderij

Nieuws 3739 x bekeken 18 reacties

Toenemende zorg over regulering melkaanvoer

Brussel - De zorgen over een aanvoerregulering ter vervanging van de melkquotering na 2015 nemen toe bij de Europese zuivelindustrie, de handel en de melkveehoudersorganisaties.

Daarom hebben ze deze week een gezamenlijke verklaring afgegeven aan de Europese Commissie, de Raad en het Parlement.

Deze drie organen zijn verwikkeld in de zogenoemde trialoog over het toekomstige landbouwbeleid. Het Europees Parlement is voor de introductie van een vrijwillige aanvoerregulering en actiever ingrijpen in de zuivelmarkt bij verstoringen. De Europese Landbouwraad is in meerderheid tegen, de Commissie stelt zich officieel op hetzelfde standpunt.

In Brussel circuleert echter het gerucht dat landbouwcommissaris Dacian Ciolos niet zo pertinent afwijzend staat tegenover een vorm van aanvoerregulering als officieel wordt uitgedragen. Daardoor zou de uitkomst van het overleg tussen de drie partijen plotseling wel eens anders kunnen zijn dan waar industrie, handel en veel boerenorganisaties op rekenen. Alternatieve organisaties, zoals de Dutch Dairymen Board (DDB)en de Europese koepel EMB juichen behoud van marktregulering juist toe. DDB-voorzitter Sieta van Keimpema: "De EU heeft altijd een vorm van marktregulering gehad, en dat is nodig voor een sector als de melkveehouderij. Bovendien hebben wij liever een Europese regulering dan een nationale, in de vorm van melkveerechten of anders.

Naar verluidt gaat het overleg over de zuivelmarktordening op 15 mei verder. Voor het Europese zomerreces moet de richting van het nieuwe beleid intern helder zijn. In september komt Ciolos met officiële voorstellen.

Laatste reacties

 • abtje

  De ambtenaartjes in Brussel maken zich druk, hahaha. Dat zou wat zijn..
  Nu al word het quotum in een hoop landen niet volgemolken.
  De markt reguleert zichzelf altijd, is er te veel melk dan word het voer wel weer onbetaalbaar. Dus laat het nu maar gaan, Brussel, we proberen het wel zonder jullie bemoeizucht. Wereldwijd stijgt de vraag en de produktie zal heus niet extreem stijgen. Ga maar verder met waar jullie altijd druk mee zijn, intern bezig blijven en laat ons met rust. Slaap Brussel slaap...

 • alco1

  Vergaderen als werk verschaffing. Ze doen net alsof na 1 april 2015 de volle vrachtwagens met melk in rij voor de poort zullen staan. Als er al meer productie komt dan zal dit langzamerhand gaan en tijd genoeg om daar dan op in te spelen.

 • koestal

  Ik heb meer zorgen over de mestproductie en verwerking,Dijksma heeft gisteravond in Amsterdan de bal gelegd bij de melkveehouders

 • Kriek

  Abtje je moppert wel over de bemoeizucht van Brussel, maar houd er rekening mee als de maispremie voor melkveehouders wegvalt er toch een aardig bedrag gemist wordt op je lopende rekening........
  En als elke melkveehouder in 2015 minimaal 20% meer gaat melken, wat gebeurt er dan, ben bang dat de prijs van melk aardig zal dalen, ze roepen wel dat er een tekort is maar als wereldwijd de productie toeneemt zitten we weer in het zelfde schuitje

 • Demeter Griend

  Gewoon ondernemer zijn Abtje en dan komt alles goed.

 • kremer

  Dijkma legt de bal bij de veehouders, veehouders willen wel maar krijgen geen toestemming van de gemeenten, wie is er nu schuldig aan een mestoverschot als er heden geen mest is te krijgen?

 • abtje

  @Kriek, ik heb geen maispremie, dat praat makkelijk :-)
  En die 20 % zie ik ook nog niet gebeuren, 10% is een stuk realistischer.
  Dus dat is ook op te vangen, de bottleneck word gewoon ouderwets het voer, en dan met name eiwit.
  Dus @Demeter Griend, gewoon lekker doorspelen met de koetjes zoals we nu ook al doen, en met plezier blijven boeren.:-)

 • Kriek

  Er is nu in dit voorjaar een tekort aan rdm dus is verwerken dan nog wel nodig op bedrijfniveau? Dat kan altijd op je eigen bedrijf, maar naar het schijnt hebben niet alle tarwepercelen rdm gehad hoewel de omstandigheden goed waren...

 • Kriek

  Abtje realistisch is om je heen kijken hoe groot de nieuwe stallen nu zijn cq worden die gebouwd worden, hier in nbr bouwt niemand voor 10% erbij, maar eerder voor 50% of verdubbellen.
  Ik hoop van harte dat je melkprijs stijgt, maar dit heb je hard nodig met duur voer, dure diesel etcetc.

 • abtje

  @Kriek, kijk ook eens naar de hoeveelheid stoppers en de gemiddelde leeftijd van de ondernemers. De hectares nemen niet toe, integendeel, nu met de crisis is het tijdelijk even rustig, maar straks is de kunst gewoon om zo efficient mogelijk je voer te winnen. Dan komt de melk vanzelf.
  En je kunt wel meer, meer , meer willen, het moet ook in je zitten. Nu hoor je al dat een hele hoop boeren meer koeien houden en dat net niet aankunnen. De produktie kakt in, het loopt niet lekker. Iedere koe moet ook weer gestierd worden, afkalveren enz enz. Ze lopen tegen hun grens aan. Dus een stel koeien eruit en het draait weer beter.
  Je Moet niet groter willen omdat de buurman dat ook doet.
  Kijk wat je zelf wilt en doe dat. Als iemand met 100 koeien geen boterham kan verdienen, kan je dat met meer koeien ook niet. Je hebt wel meer werk erbij.
  En die buurman die 500 koeien wilt melken? Prima, succes. Je hebt aan je eigen situatie genoeg, tenminste , ik wel. Ik wil ook nog een keer een avondje weg kunnen.

 • Uri

  Als de bal bij de veehouders ligt, is het net zolang produceren tegen elke prijs tot de bom barst, weg continuiteit van voedsel.
  DDB en EMB hebben eerder aangegeven, dit sectorbreed te willen regelen, zo komt men het verst. Individueel wordt het drama.
  Uiteindelijk kom je toch weer op regulering uit, en kan alles weer van voor af aan opgebouwd worden.
  Nee, dan de 'ondernemers' die het wel even zonder de regulering doen. Laten zonder slag of stoot tienduizenden euro's van de een op andere dag verdampen, en zullen die waarde nog wel even gaan terugverdienen? Heren, U heeft dan gewoon al die jaren voor jan l@l gewerkt..

 • alco1

  We hebben het er op andere lijntjes al zo vaak over gehad. Als de quotering weg is na 2015, zal er misschien meer melk geleverd worden. Dit zal op de grote wereldmarkt echter maar een druppel op de gloeiende plaat zijn. Waardoor de melkprijs hierdoor niet zal dalen. De kostprijs wordt de belangrijke factor of er nog genoeg marge behaald kan worden.
  Regulering zal weer hetzelfde verschijnsel geven zoals nu de quotering,veel geld zal er weer buiten de landbouw verdwijnen.

 • hervé

  heren, in het najaar van 2007 betaalde van bakel in vlaanderen 45 cent ! in januari 2009 kregen de boeren... 12.5 cent per liter. Was er dan ineens zo veel melk meer ? het evenwicht tussen tekort en teveel is zo fragiel. er moet helemaal geen 10 % meer melk komen om de prijzen te laten instorten. ik hou echt mijn hart vast na 2015. en als ik zie welke investeringen mijn collegas melkveehouders hier allemaal rond mij doen, dan zeg ik: er zullen zaakjes te doen zijn...

 • W Geverink

  Als de prijs goed is volgt uitbreiding en als de prijs slecht is volgt een uitbreiding.

 • el

  Hier hebben we geen productie beperkingen, kun je de productie kosten laag houden dan blijf je boer!

 • alco1

  @ el. De mensen hier in Holland snappen ook niet dat juist door quotering de melkplas op hoogte blijft. Je gaat gaat toch niet onder je duur aangekochte quotum melken, ook al is de melkprijs zeer laag.

 • W Geverink

  Presies alco1. Daarom worden al die kleine stalletjes gebouwd. Dat doen ze omdat na 2015 de prestatiedruk die de quotering met zich meebracht er eindelijk af is en de melkveehouders hun melkveestapel eindelijk weer mogen inkrimpen.

 • poldes

  met al het huidige geregel via glb en op nationaal niveau toegepast;hebben de melkveehouders totaal geen marktwerking van geproduceerde melk.
  de inkomens werden tijdelijk ondersteund om het verschil in de eu met de wereldmarkt op te vangen.
  de afgelopen maanden hebben in verschillende landen van de eu en daarbuiten de melkveehouders al een hogere uitbetaalprijs ontvangen als wij in nederland.
  het tekent zich af doordat de grotere zuivelverwerkers allemaal in nederland melk willen verwerken of ophalen.
  In nederland durft de zuivelindustrie slecht uit te betalen .
  er is onderling afgesproken om geen nieuwe leveranciers aan te nemen en als men deze wel aanneemt moeten deze eerst via leveringsrechten inkopen.
  de nederlandse veehouders zijn zodoende gemiddeld al wel 20 jaren leverancier bij dezelfde verwerker.
  slim(brutaal)bezig zuivelindustrie van nederland.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.