Rundveehouderij

Nieuws 1994 x bekeken 1 reactie

Overname Zijerveld kost deel geitenzuivel

Brussel - FrieslandCampina mag kaashandelaar Zijerveld in Bodegraven overnemen op voorwaarde dat het op de markt voor geitenzuivel extra ruimte geeft aan de concurrentie.

De zogeheten 'remedies' (herstelmaatregelen) raken vooral de aanvoer en verwerking van geitenmelk en geitenkaas bij ZLTO-dochter Amalthea in Rijen.

Dit heeft de Europese Commissie besloten na overleg met FrieslandCampina. Een overname zonder meer was voor de Commissie niet aanvaardbaar. Commissaris voor mededinging Joaquín Almunia vreesde een te grote machtspositie voor FrieslandCampina bij met name de vermarkting van halfharde geitenkaas op de Nederlandse markt. Daarom moet de exclusieve overeenkomst tussen Amalthea en Zijerveld over de afzet van kaas worden opengebroken. Amalthea moet 35 tot  45 procent van haar melkaanvoer beschikbaar stellen aan derden. Amalthea voert in totaal 32 miljoen kilo geitenmelk aan. Daarnaast mag FrieslandCampina de productie van halfharde geitenkaas niet meer uitbesteden aan Amalthea. Daardoor komt productiecapaciteit vrij voor derden. Tot slot moeten derde partijen toegang krijgen tot een deel van de door Amalthea geproduceerde geitenkaas.

Gedetailleerdere afspraken over alternatieve afzet en volumes product moeten de komende tijd worden gemaakt. FrieslandCampina heeft daar een jaar de tijd voor gekregen. Een onafhankelijk toezichthouder zal er namens Brussel over waken dat de afspraken worden nagekomen. Mogelijk wordt dat een toezichthouder zoals ingesteld bij de fusie tussen Campina en Friesland Foods, een Dutch Goatmilk Foundation (DGF). De ZLTO en Amalthea reageren beknopt. Volgens hen begrijpt FrieslandCampina het belang van een goede oplossing met hen.

Eén reactie

  • koestal

    FC mag er nauwelijks aan verdienen van Brussel

Of registreer je om te kunnen reageren.