Rundveehouderij

Nieuws

Opnieuw runder-tbc in provincie Luik

Brussel- In de Belgische provincie Luik is opnieuw runder-tbc vastgesteld op een bedrijf. Dit meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

De ontdekking werd gedaan tijdens een jaarlijkse winterscreening van bedrijven die de afgelopen vijf jaar in contact zijn geweest met een tbc-haard. De 147 contactbedrijven van het besmette bedrijf zijn inmiddels geblokkeerd voor onderzoek. Het onderzoek verloopt via een huidtest.

België is sinds 2003 officieel vrij van runder-tbc maar de ziekte steekt toch nog met enige regelmaat de kop op. De laatste tbc-haard was in februari dit jaar, ook op een bedrijf in de provincie Luik. Daarvan werden 82 contactbedrijven geblokkeerd, hiervan zijn 63 bedrijven vrij gegeven. Van tien bedrijven zijn nog geen resultaten bekend en op negen zijn een of meerdere dieren verdacht van tbc.

Omdat runder-tbc een traaggroeiende bacterie is kan een infectie jarenlang latent aanwezig zijn. Dit is de reden dat officieel tbc-vrije landen toch nog te maken krijgen met uitbraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.