Rundveehouderij

Nieuws 3019 x bekeken 10 reacties

Oplossing gezocht voor schaapskuddes

’s Graveland - Natuurmonumenten wil een oplossing voor de problemen met schaapskuddes op de Veluwe. Samen met overheden en collega-organisaties wil Natuurmonumenten een toekomstplan maken voor de kuddes die het moeilijk hebben.

De organisatie reageert met dit nieuws op de felle kritiek die de organisatie over zich heen kreeg nadat schaapsherder Chris Grinwis deze week aan de bel trok. Zijn schaapskudde Het Soerel gaat failliet onder andere omdat Natuurmonumenten een grote begrazingsopdracht in zijn gebied, het Hulshorsterzand, aan een ander bedrijf heeft gegund. Volgens Grinwis is de begrazingsopdracht 40 procent onder de gangbare prijs uitgekomen.

Natuurmonumenten geeft nu aan een oplossing voor de problemen met schaapskuddes op de Veluwe te willen. Samen met overheden en collega- organisaties wil Natuurmonumenten een toekomstplan maken voor de kuddes, die het moeilijk hebben. Op korte termijn treedt de natuurorganisatie in overleg met Chris Grinwis van schaapskudde Het Soerel, over de specifieke problemen daar.

Natuurmonumenten erkent dat veel rondtrekkende herders moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. De oorzaak hiervan ligt volgens de organisatie in het feit dat de overheid zich terugtrekt en specifieke regelingen voor schaapskuddes afschaft of versobert. De problemen zouden een pijnlijk gevolg zijn van het feit dat het kabinet de bestedingen aan natuur halveert.

Natuurmonumenten zal het inmiddels met herder Ronald Wijlhuizen gesloten contract voor het beheer bij het Hulshorsterzand respecteren. De keuze voor deze herder, die dankzij deze opdracht verder kan met zijn kudde, is volgens Natuurmonumenten op goede inhoudelijke gronden gemaakt.

Laatste reacties

 • abtje

  Oplosing is simpel, ben je te duur? schapen verkopen en bij een baas gaan werken.
  Opeens klagen dat het allemaal zo oneerlijk is is kul. De andere herder kan het goedkoper, dus wees een vent en pak je verlies.

 • bucks

  Weg met de schapen die op subsidie lopen, geen rendement en deze zijn een grote oorzaak van goedkoop schapenvlees.

 • Elevage

  nou draait natuurmonumenten ook op subsidie en de postcodeloterij, dus die zouden toch moeten weten hoe het werkt............

 • Frans Smit

  Hoe je het ook doet, alle natuurbeheer kost geld. Ook als agrariërs natuur gaan beheren. Maar als de schaapskuddes verdwijnen, worden ze vervangen door oerossen, al dan niet met Oostvaardersplassen ellende. Uit de brand ben je.
  Dan toch maar liever hardwerkende schapenboeren subsidieëren.
  Bovendien: alle boeren worden toch fors gesubsidieerd !!!!

 • duinker1

  natuurmonumenten behandelt deze schaapherder schandalig. als je op een traditionele wijze die gebieden wil beheren dan hoort daar een echte kudde, met herder en schaaphonden. Iets waar natuurmonumenten eerder steeds goede sier mee heeft gemaakt. nu het geld op raakt zouden ze best wat efficienter met de middelen om kunnen gaan. prioriteiten stellen. kleinere automobielen, lagere salarissen, minder mensen in het management. maar wel de prachtige kudde in stand houden. maar bij natuurmonumenten gaan ze met die herder om als met hun pachters: het mag niks kosten en voor jou een ander. natuurmonumenten. als je van nederland houdt. staat op die grote auto's. nou, ik hou van nederland, maar niet van natuurmonumenten. en die gaan nu een plan maken om de schaapskuddes te redden? berg je dan maar. en waar halen ze trouwens het lef vandaan?

 • henk fledderus

  als je traditioneel natuur beheer en begrazing wilt doen dan moet je niet zeuren en er een smak geld in pompen.
  mooie gesupsidieerde heide schaapjes op de heide en de herder en de hondjes er bij. een mooie monumentale schaaps kooi met dito rieten dak.
  ze doen wat nuttigs en zorgen voor een beetje toeristme.
  ik kan wel gesubsidieerde projecten bedenken die in mijn ogen minder de centen verdienen

 • abtje

  @4, 5 en 6. Lees je het stukje uberhaubt wel?
  Er veranderd helemaal NIETS. De ene kudde wordt vervangen door de andere kudde. Klaar, alleen is de nieuwe kudde goedkoper, dus minder subsidieslurper... Dus geen oeros komt er aan te pas.

 • PaulvdK

  Er is wellicht een stuk subsidie die weggelaten kan worden, i.v.m opbrengst lammeren etc. Tevens hebben de herders geen grondkosten. Rijk zul je er niet van worden.
  Echter is het wel zo dat als je al die plekken zult moeten maaien (neem de bermen in Zuid-Hollnd b.v.) dit ook een flinke duit kost. In dit geval is het logisch dat deze vergoeding nu naar de herder gaat, welke er met zijn kudde voor zorgt dat de berm of heide bemest wodt, voor een grotere biodiversiteit zorgt ook nog eens geen diesel uistoot. Dus in vele opzichten beter voor het milieu is. Wanneer de subsidies de pan uitreizen en er zijn goedopere alternatieven welke dezelfde diensten leveren, is het niet meer dan logisch dat deze de voorkeur betreffen. Geld weggooien gebeurt al genoeg en onnodig weggooien is nog stommer...

 • Demeter Griend

  Abattoir is 5 dagen in de week open, ik zie het probleem niet.

 • koestal

  zoek sponsoren in de horecawereld die verdienen er ook aan

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.