Rundveehouderij

Nieuws 2810 x bekeken 2 reacties

Nieuwe allround-toppers op indexdraai

Arnhem - De nieuwe indexdraai levert een schip vol nieuwe stieren op. De zwartbonten kunnen acht nieuwe stieren in de top 30 verwelkomen. Bij de roodbonten zijn zelfs zes nieuwe stieren bij de top 11.

Fokkerijorganisatie CRV is de eigenaar van de nieuwe NVI-toppers. Nog iets gesteund door hoge verwachtingswaarden en een levensduur die afkomstig is vanuit de afstamming, komen zeer complete stieren boven.

Delta Atlantic is de Ramos-zoon uit veelvuldig stiermoeder Etazon Renate. Met een degelijk productiefokwaarde, hoog eiwit en torenhoog exterieur trekt hij als eerste de aandacht. Zijn Goldwyn-halfbroer Asto komt in productie en exterieur nog hoger, maar hij heeft mindere secundaire kenmerken. Vero Anne 21 is een O Man-dochter die drie succesvolle zoons heeft, waaronder Paramount-zoon Passion. Voor het eerst sinds lange tijd lijken er weer meer zwartbonte stieren met positieve vruchtbaarheid bij te komen.

De verandering in fokdoel leidt nu met overal opduikende namen van O Man, Mascol en Rudolph tot een kentering in gezondere en duurzamere dieren. Big Winner bleef met zijn fokstierdochter op goed niveau.

Bij de roodbonte Holstein stieren komen zonen van Manitas en Spencer in de top. Nummer één Redman heeft zwartbonte ouders. De Fiction-zoon uit de Breevier Kathy-familie heeft een prachtige allround-vererving. Slechts de melksnelheid is aandachtspunt. Wellicht de interessantste stier is Lowlands Franklin uit de succesvolle Florina’s. Franklin is een Mr. Burns-zoon uit een Taco-moeder en heeft daarmee niet (te) veel gemeen met de Stadel, Kian en Lightning-bloedvoering. De dochters van Kodak uit de fokperiode zijn aan de melk en bevestigen zijn uitstekende fokwaarden. Bij de dubbeldoelrassen zijn de indexen stabiel met weinig nieuws.

Laatste reacties

  • abtje

    Ideaal als je behalve papierstieren ook de indexverdraait. Blijf wel lekker van m'n eigen KI vereniging stieren inzetten, de praktijkstieren.

  • jamiemf

    succes !!

Of registreer je om te kunnen reageren.