Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nieuw BVD-geval minder agressief

Deventer – De uitbraak van BVD-type 2 op een kalverbedrijf in de provincie Utrecht verloopt minder agressief dan op de eerder besmette bedrijven, maar er gaan nog steeds kalveren dood. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Donderdag is het bedrijf door een dierenarts van de GD bezocht. De klinische symptomen als hoge koorts, ernstige diarree en huidbloedingen, zijn gelijk aan de andere drie gevallen van BVD-type 2 in Nederland. Hoewel het lijkt te gaan om een mildere besmetting is de sterfte nog niet voorbij. Het is volgens een woordvoerder nog te vroeg om te zeggen dat sterftepercentages van 40 tot 50 procent niet worden gehaald.

Een verschil met de andere gevallen is dat de kalveren in Utrecht eind februari zijn opgezet. Op de andere bedrijven werden de kalveren een aantal weken eerder opgezet.

De GD krijgt niet meer verzoeken van dierenartsen voor BVD-typering, een DNA-onderzoek dat de GD in Duitsland moet laten uitvoeren door het Friedrich Loeffler Institut. De GD beschikt zelf niet over de mogelijkheid om BVD-typeringsonderzoek te doen. Tot nu toe zijn besmettingen in drie provincies gemeld: Gelderland, Friesland en Utrecht. Voor twee verdachte bedrijven wordt nog op de uitslag gewacht.

Eén reactie

  • abtje

    Misschien weer een ander type BVD. Moet de GD aan de Duitsers vragen, zelf kunnen ze de typering niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.