Rundveehouderij

Nieuws

Mogelijk medicijn tegen Creutzfeldt-Jacob

Jupiter - Wetenschappers van het Scripps-instituut in Florida hebben mogelijk een medicijn ontdekt tegen het toe nu toe ongeneeslijke Creutzfeldt-Jacob. Dat meldt het instituut op haar website. Binnenkort worden de onderzoeksresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pnas.

Het gaat om een medicijn dat al jaren op de markt is als anti-allergiepil. Het geneesmiddel met de naam astemizole is effectief tegen prionen, vervormde eiwittten die de dodelijke ziekte veroorzaken. Astemizole verminderde in laboratoriumschaaltjes de groei van prioncellen en liet muizen die met de ziekte waren geïnfecteerd langer leven.

Hoewel het anti-allergiemiddel Astemizole in de Verenigde Staten in 1999, vanwege zeldzame gevallen van hartritmestoornissen bij hoge doses, vrijwillig van de markt is gehaald, is het middel in meer dan dertig landen verkrijgbaar. Ondanks de negatieve bijeffecten zien de onderzoekers kansen gezien de ernst van de ziekte Creutzfeldt-Jacob.

Een afwijkende vorm van Creutzfeldt-Jacob, variant Creutzfeldt-Jacob, wordt specifiek aan de gekkekoeien ziekte (BSE) gerelateerd. Mensen kunnen de ziekte oplopen door het eten van met BSE besmet rundvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.