Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Minder veehouders in Vlaanderen

Lier - Het aantal Vlaamse melkveehouders is in 2012 met 3,6 procent gedaald. Zij produceerden 2.021 miljoen liter melk, met een gemiddeld vet- en eiwitgehalte van respectievelijk 4,29 en 3,51 procent per kilo, voor de zuivelindustrie. Dat is bijna 17 miljoen liter melk meer dan in 2011 werd opgehaald door grote en kleine zuivelfirma's. Dat blijkt uit het jaarverslag van Melkcontrolecentrum (MCC) Vlaanderen.

Kernopdracht van MCC-Vlaanderen is de controle op de kwaliteit en samenstelling van koemelk die geleverd wordt aan de zuivelindustrie. De meeste kwaliteitsparameters bepalen zijn er in 2012 beter op geworden.

Het gemiddeld kiemgetal voor 2012 is uitgekomen op 10.587 kiemen per milliliter. Het gemiddeld celgetal voor 2012 bedraagt 217.944 cellen per milliliter.  Het resultaat van de controles op het vlak van antibiotica in melk was in 2012, net zoals in voorgaande jaren, goed. Slechts bij 0,04 procent van 705.549 tankmelkmonsters was er een probleem.

In 2012 zijn er 5.090 strafpunten uitgedeeld. In 2011 stond de teller nog op 5.537 strafpunten. Ook het aantal leveringsverboden is gedaald van 99 naar 82. Problemen met het celgetal (56 procent van totale bedrag) is de voornaamste reden voor strafpunten.

Momenteel wordt in Vlaanderen volop gewerkt aan de elektronische identificatie van melkmonsters. Via RFID-technologie zal men per 1 januari 2014 naast de elektronische identificatie van het tankmelkmonster ook bijkomende gegevens uit het dataregistratiesysteem op de koelwagens kunnen overnemen zoals temperatuur en tijdstip van bemonstering. In Nederland wordt al langere tijd met deze RFID-technologie gewerkt.

Eén reactie

  • abtje

    En dat RFID systeem is niet ontwikkeld om de boeren te plezieren, maar zo kon de melkrijder niet meer jouw superheffingmelk laden en bij de buurman, een onderschrijder, noteren. :-)

Of registreer je om te kunnen reageren.