Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Mest in de rij werkt het best bij mais

Wageningen - Een in 2012 uitgevoerde veldproef van Wageningen UR bewijst opnieuw dat bemesting van mais meer droge stof oplevert dan volvelds drijfmest toedienen. Een volveldse bemesting met 15 kuub per hectare in de rij, waarbij het zaad naast de eerder geïnjecteerde mest wordt gezaaid, brengt 19,3 ton droge stof per hectare op. De opbrengst met gewone bemesting ligt gemiddeld op 16 ton droge stof. Ook bij hogere doseringen is er voordeel. Zo brengt 30 kuub rundveedrijfmest volvelds geïnjecteerd 20,3 ton droge stof mais op. Zaaien naast 30 kuub in de tij geïnjecteerde mest levert 22,5 ton droge stof op.

Mais is in een vroeg stadium gevoelig voor fosfaattekort. Dat tekort kan ontstaan door te krappe bemesting, maar ook omdat fosfaat weinig mobiel is in de bodem. Een fosfaattekort bij de beginontwikkeling kan leiden tot opbrengstderving. Daarom is in het verleden vaak gekozen om ook een fosfaatkunstmest in de rij te geven. Met de huidige bemestingsruimte voor fosfaat is het bijna onmogelijk nog kunstmestfosfaat toe te passen. Daarom is het bijeenbrengen van fosfaat uit drijfmest en het zaaizaad van belang, om de fosfaatvoorziening van de jonge maisplant te waarborgen.

Eind jaren 90 zijn de eerste machines getest die mest in de rij doseren en direct daarna het maiszaad er dichtbij zaaien. Door de werkzaamheden te spreiden is een hogere capaciteit haalbaar en zijn de werkzaamheden beter te plannen. Met moderne RTK-gps-techniek is het goed mogelijk de plaats van mestsleuven te registreren, zodat op een later moment het maiszaad naast de mest kan worden gezaaid.

Laatste reacties

 • alco1

  Dat rijen bemesting betere opbrengst geeft toont aan dat er bijna geen voorraad meer is in de grond. Nog een paar jaar en dan geeft rijenbemesting ook lagere opbrengst.

 • Martin

  Beste Anne-Marie,

  Ik als veehouder/vakman, vind het storend als een journalist/vakvrouw niet weet wat ze schrijft. Of niet nakijkt wat ze schrijft. Vraag, hoe doe je dat, volvelds in de rij? Bij mijn weten is volvelds met de oude vertrouwde 'ketsplaat', dan heb je nog het verplichte en bekende injecteren. Dit gebeurd meestel op 25-30 cm afstand. En dan de bemesting in de rij. Bij mais dus op 75 cm afstand.

  Als je dan ook nog eens 30 kuub in de tij wilt bemesten? Weet je wat een tij is, Anne-Marie? Het valt mij vaak op dat de stukjesschrijvers niet of slecht hun eigen teksten nakijken. Dit mag toch wel verwacht worden van vakmensen! Van Veehouders wordt ook verwacht dat die hun werk goed doen. Jullie worden er ook voor betaald, dus doe je werk aub een beetje serieus!!!! Het abonnement op de Boerderij is er duur genoeg voor!

  Groeten, Martin

 • henk fledderus

  dank voor de mooie correcte bewoording Martin. het lijkt dat wageningen weer eens een dipje heeft.
  heel trots wordt er een veld proef aan gehaald die 1 keer gedaan is, het effect voor over 10 jaar is 'onbekent'. Meer efficientie uit drijfmest is geweldig maar zo ongeloofelijk zinloos.
  het enige wat je probeert is een mest overschot creeeren zodat je daat weer hightech oplossingen voor zoeken kunt.

 • stijn43

  Niet een reactie op dit topic, maar wel een vraag:
  Mijn buurman plant jaarlijks mais in het perceel om mijn woning. Nu zou ik graag met hem overleggen om de mais te vervangen door grasland. Wat zijn daar de voor- en nadelen van voor hem? Hebben jullie enig idee of gras verbouwen minder opbrengt dan mais? zo ja wat is het verschil per ha?

 • kalkar

  Stijn, ga in het dorp wonen.

 • Mels

  melkertje,doe niet zo stompzinnig!!!!,ik noem er maar 1 een druiloor maar jij komt er bijna voor in aanmerking!!
  Stijn43,vraag hem het gewoon en vertel dat je een keer in de zoveel jaar geen probleem vind maar er elk jaar wel moeite mee hebt,ik zou er al eerder vervelend van geworden zijn.Ik weet hier iemand die gewoon zegt,niet in de zichtlijn zaaien en anders hak ik ze om.Maar ja die verhuurt zijn eigen grond.

 • kalkar

  Mels, weer een burger die een boer dwars probeert te zitten. Bemoeit die boer zich met die burger? Weet zeker van niet. Volgens mij is hier een beginnende burenruzie in de maak. Lachen.

 • kalkar

  Stijntje, ik wil wel even antwoord geven op jou vraag: Voordelen voor de boer, grasland tov maisland: de boer hoeft in oktober de loonwerker niet te bellen om mais te hakselen, nadeel: de boer zit nu het hele jaar tegen een zeikerd aan te kijken. Humor.

 • kalkar

  Trouwens Stijntje, aangezien we in een nieuwe ijstijd zijn beland, wordt de mais dit jaar niet hoger dan 1 meter. Je kunt er dus makkelijk overheen kijken.Zo zie je maar weer, de meeste problemen lossen zichzelf dan ook weer op. Mooi hé.

 • boerbarg

  stijn 43
  probeer eens een praatje aan te halen. (bakje koffie er bij of een pilsje)
  naar de derde keer vraag je het gewoon.
  succses

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.