Rundveehouderij

Nieuws 1469 x bekeken

Melkproductie EU kleine 3 procent lager in eerste maanden 2013

Brussel - De Europese melkproductie is in de eerste twee maanden van dit jaar met 2,8 procent gedaald. Dit meldt de Europese Commissie is haar overzicht van de zuivelmarkt. Het sterkst daalde de productie in Ierland (-8,2 procent), Italië (-7,6) en Groot-Brittannië (-6,5). Alleen in de Baltische staatjes Estland en Letland was sprake van een noemenswaarde productiestijging.

De cijfers van de Commissie bevestigen andere signalen vanuit diverse lidstaten en de markt dat er dit jaar tot nu toe aanzienlijk minder zuivel is geproduceerd dan vorig jaar. De veel krappere melkaanvoer had ook grote gevolgen voor de productie van zuivelgrondstoffen. In de eerste twee maanden van dit jaar werd bijvoorbeeld 12,7 procent mageremelkpoeder en 10 procent vollemelkpoeder minder geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de productie van boter en melkdranken was lager. Alleen de kaasproductie bleef nagenoeg op peil.

Een opvallende ontwikkeling bij de export was dat Nieuw-Zeeland in de eerste twee maanden van dit jaar meer mageremelkpoeder exporteerde dan Europa. Normaliter is Europa de grootste exporteur van mageremelkpoeder.

Of registreer je om te kunnen reageren.