Rundveehouderij

Nieuws 1962 x bekeken

Meer kansen voor klaver

Ven-Zelderheide - De omstandigheden en voortschrijdende techniek maken de kansen van klaver in de gangbare landbouw beter dan tot nog toe het geval was.

Dat stelt Euro Grass zijn nieuwsbrief. Tot op heden is klaver nog nooit echt doorgebroken in de gangbare landbouw omdat het gewenste effect vaak tegenvalt.

Een belangrijk punt dat spreekt voor klaver is de stikstofbinding. Naarmate de mestwetgeving steeds meer gaat knellen, wordt de stikstofbijdrage van klaver steeds belangrijker. Ook zal er na beëindigen van de melkquotering meer vraag naar grasgroei  in de nazomer en de herfst om een hogere melkproductie te bereiken. Voldoende aanvoer van stikstof uit klaver kan een goede optie zijn.

Technisch zijn er ook nieuwe ontwikkelingen. Klaver kan nu beter doorgezaaid worden in bestaand weiland dan voorheen. De nieuwe machines creëren ruimte voor de klaver om de tragere opkomst en ontwikkeling ten opzichte van gras te compenseren. Daarnaast kan klaverzaad geënt worden met een natuurlijk concentraat van Rhizobium-bacteriën, waardoor de stikstofbinding wordt gestimuleerd. Uit onderzoek blijkt een duidelijke toename van de opbrengst en de opbrengstzekerheid en de slagingskans van klaver is groter.

Of registreer je om te kunnen reageren.