Rundveehouderij

Nieuws 3159 x bekeken 6 reacties

Mageremelkpoeder plus 27 procent op Fonterra-veiling

Auckland (NZ) – De prijs van mageremelkpoeder is dinsdagmiddag geëxplodeerd op de op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra.

Het melkpoeder steeg met 27 procent in prijs ten opzichte van de vorige Fonterra-veiling op 19 maart. De beursindex, waarin alle producten zijn meegenomen laat een stijging zien van maar liefst 14,2 procent.

Mageremelkpoeder koste gemiddeld 5.142 dollar (€ 4.016) per ton. Bij levering van melkpoeder in juni wordt gemiddeld 6.025 dollar (€ 4.705) per ton betaald.
De gemiddelde prijs van vollemelkpoeder daalde juist iets ten opzichte van de vorige internetveiling, 0,3 procent. Vollemelkpoeder kost 5.100 dollar (€ 3.983) per ton tegenover een gemiddelde prijs van 5.116 dollar op de vorige veiling.
Dit wordt veroorzaakt door de prijs bij levering in september en oktober, die dan rond de 4.700 dollar (€ 3.670) ligt. Bij levering in augustus brengt vollemelkpoeder daarentegen wel 6.119 dollar (€ 4.779) per ton op.
Boterolie laat een gemiddelde prijsstijging zien van 6,3 procent en kost 4.695 dollar (€ 3.667) per ton.
De droogte in Nieuw-Zeeland is wederom de grote veroorzaker van de prijsstijging. Er werd maar 14.000 ton zuivel verhandeld, tegenover 26.500 ton in dezelfde periode vorig jaar.
De kopers hebben stevig onderhandeld over de prijs, want er was wel 3,5 uur en 18 biedronden voor nodig om de voor de Nieuw-Zeelandse begrippen kleine hoeveelheid zuivel te veilen.
Als gevolg van de droogte in Nieuw-Zeeland en een kleiner aanbod van melk op de wereldmarkt heeft FrieslandCampina zijn garantieprijs dinsdag verhoogd met € 2,50 per 100 kilo melk.

Laatste reacties

 • sallandseboer

  Hopen dat de boer in Nederland hier van gaat profiteren.

 • joannes

  Zo zie maar weer dat je van het weer en de narigheid van collegas afhankelijk bent! Want in New Zealand vangen die boeren 27% meer maar ze melken 48% minder; per saldo een slecht jaar!

 • abtje

  Het volgende hoofdstukje is dan vraaguitval door de hogere prijs...

 • willem

  Resultaat van 1 veilingsronde kun je nog niet 1op1 doorrekenen naar jaarresultaat van nz boer joannus

 • Piet, Midden-Europa

  Zo is het @abtje op elke actie volgt een re-actie !!!... Alleen wij weten nooit van te voren ; hoe wat en waar.

 • abtje

  Piet, zeker weet je het nooit, maar met grote waarschijnlijkheid in Afrika.
  Die mensen haken het eerste af.
  Ook daar is dan weer een oplossing voor, de dierlijke vetten vervangen door de goedkopere plantaardige vetten. En zo heb je weer een win win situatie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.