Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

'Mager saldo voor grasbedrijven'

Wageningen - Vooral melkveebedrijven die veel gras voeren, hebben over 2012 een mager saldo behaald. Bedrijven met een relatief groot aandeel snijmais deden het naar verhouding behoorlijk beter.

Dit meldt accountantsorganisatie Alfa. Gemiddeld hielden melkveebedrijven over 2012 een marge over van slechts zo'n 8.400 euro, ofwel ruim 30.000  euro minder dan over de twee voorgaande jaren.

Vorig jaar hakten vooral de gestegen voerkosten er hard in, maar niet overal even hard. De rantsoensamenstelling maakte veel verschil uit. Grasbedrijven produceerden vorig jaar zo'n 3 procent minder melk, maar hadden door de matige kwaliteit van het gras wel zo'n 10 procent meer krachtvoer nodig. Worden ook de natte bijproducten meegerekend, dan is zelfs 14 procent meer krachtvoer gebruikt. Melkveehouders met een relatief groot aandeel mais in het rantsoen produceerden juist 3 procent meer melk bij 7 procent meerverbruik van krachtvoer en bijproducten.

Laatste reacties

  • yupo

    mais is altijd al een vaste waarde geweest in het rantsoen de voederwaarde schommelt veel minder en ook nog eens veel minder weers risico dan bij gras

  • bosmajh1

    Over het boekjaar 2012 zal de kop boven het artikel kloppen. Hierin wordt nog geprofiteerd van de maisoogst van 2011. AVM schrijft al dat het er voor het gebroken boekjaar 2012/13 anders uit gaat zien. Dit geeft al een actueler beeld van de huidige kostprijs, met name bij intensievere bedrijven met vaak meer mais. Dan kan de conclusie van de kop weleens anders zijn. Enige nuancering is dus wel op zijn plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.