Rundveehouderij

Nieuws 656 x bekeken

MEG Milch Board presenteert eerste Milch-Marker-Index

Göttingen - De productiekosten per kilo melk zijn in Duitsland vorig jaar gestegen naar 43,22 cent. Dat is 2,47 cent meer dan in 2011. Dit kan worden opgemaakt uit de eerste door de federatie van producentenverenigingen MEG Milch Board gepubliceerde Milch-Marker-Index (MMI).

Dit is een marktindicatie-instrument dat deze instantie heeft ontwikkeld naar het voorbeeld van de in de Verenigde Staten al langer gehanteerde Milk-Feed Price Ratio. De productiekosten moeten worden afgezet tegen de melkprijzen die door de verwerkers wordt betaald. In 2012 bedroeg die volgens de MEG Milch Board in Duitsland gemiddeld 32,68 cent per kilo. In 2011 bedroegen de productiekosten 40,75 cent en was de melkprijs gemiddeld 34,41 cent. De zogenoemde prijs-kosten ratio die daarvan wordt afgeleid zakte daarmee van 0,88 naar 0,75. De opzet is om van dit instrument gebruik te maken bij de prijsonderhandelingen met de verwerkers. Het Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) heeft mede naar aanleiding van de MMI-cijfers al aangekondigd dat het zijn melkprijseis opschroeft naar 50 cent per kilo: 10 cent meer dan de prijs die deze bond tot dusver noodzakelijk achtte.

Of registreer je om te kunnen reageren.