Rundveehouderij

Nieuws 1689 x bekeken 38 reacties

Leden Natuurweide voor antibioticavrij

Lievelde - Het bestuur van de Natuurweide heeft besloten dat haar leden binnen vijf jaar zonder antibiotica gaan werken. Dat zegt John Arink, binnen de Vereniging voor biologische melkveehouders portefeuillehouder antibioticum-vrij.

Antibiotica moet volgens de veehouders worden voorbehouden aan de humane gezondheidszorg. De bedoeling is dat de dierdagdosering per dierjaar van gemiddeld 1,5 vanaf 2014 wordt verlaagd naar 1 in 2015, een ½  in 2016 en 0 in 2017.

In noodgevallen, zoals een keizersnee, mag er bij wijze van uitzondering wel antibioticum worden ingezet.  Een behandeld dier moet vervolgens wel als gangbaar worden verkocht zodat er geen met antibioticum behandelde dieren meer in de biologische keten terechtkomen. Op deze manier vindt er volgens Arink een vorm van natuurlijke selectie plaats. De bedoeling is dat de zuivelverwerkers het antibioticagebruik van hun leden gaan controleren. Dat kan aangezien veehouders hun verwerker, door hen te machtigen, kunnen laten meekijken in Medirund, de database voor de centrale registratie van antibiotica in de rundersector.

De Natuurweide kiest hiermee voor aanscherping van de bestaande normen voor antibioticagebruik zoals geformuleerd in de normen van de Skal.  Binnen deze normen worden nog twee à drie curatieve antibioticabehandelingen per dier toegestaan. Uit overleg tussen de Natuurweide en de Skal is gebleken dat verdere aanscherping van de Skal-normen, gezien Europese wetgeving, niet mogelijk is.

De Natuurweide telt 230 leden-melkveehouders. In Nederland bevinden zich zo’n 325 biologische melkveehouders.

Laatste reacties

 • abtje

  Dat hadden ze al moeten zijn. Ze worden door de gangbare boeren ingehaald. Persoonlijk zitten wij als ganbaar bedrijf al op 0.76.
  Dus even beter je best doen met AB gebruik.

 • Mozes

  Gisteravond had ik een koe met colimastitis. Ze had 41,5 graden koorts. Vorige week had ik een koe met baarmoederontsteking. Ze had de week ervoor gekalft van een tweeling, was aan de nageboorte blijven staan en had vervolgens baarmoederontsteking gekregen.
  Hoe behandelen de Natuurweideboeren dergelijke koeien?

 • alco1

  @Mozes. Dat is weer een bestuur wat van geen toeten en blazen weet.

 • abtje

  @Mozes, wat de Natuurweideboeren wel of niet behandelen vind ik persoonlijk totaal niet interresant.
  Jij hebt een colikoe? Dat is erop of eronder, dus voldouwen met AB om het dier erdoor te krijgen.
  En die baarmoeder koe idem. Als veehouder heb je de plicht om je dieren ook medische verzorging te geven. Als je geluk hebt heb je deze gevallen niet. Heb je pech, gaat alles mis. Ik denk ook dat dit onder die drie gevallen valt waar die Bio's misschien wel mogen ingrijpen zonder het dier kansloos dood te laten gaan.

 • Mels

  abtje,denk dat ze het moreel gezien wel moeten of snappen wij gangbaren er niks van.Zou toch te gek zijn om het niet te gebruiken dan en wat is er mis met heel bewust gebruik van AB,zouden de huisartsen ook eens moeten doen.Een bio die zegt geen AB te gebruiken zou dat ook bij zijn huisarts moeten weigeren in dat geval.

 • Marco22

  Die lui snappen het niet. Verminderen van ab moet geen doel op zich zijn. Maar gezonde dieren is het doel. En kijk natuurboeren moeten alle zeilen bijzetten om zich te onderscheiden tov gangbaar. Zie ook weidegang.

 • minasblunders1

  Als je je dan meent te moeten onderscheiden door je dieren niet te behandelen, heb ik toch wel ernstig mijn bedenkingen. Dan hebben we het over dierenmishandeling. Ik geloof niet dat dat de bedoeling is.

 • joannes

  Natuurweide gaat mooi 3,5 jaar de Publicitiet en PR cashen met een plan en elke koe die ziek wordt, wordt wel behandelt 3x maar afgestoten naar niet bioboeren of de slachterij. Daarmee ¨eten ze het gras voor de Niet Bioboeren voor de voeten op¨ in de hoop meer voor hun producten te beuren. Een slimme strategy maar ik denk dat de niet Bio boeren de kaas niet van hun brood laten eten. Als transparantie de zaak is zal er een competitie ontstaan van: wie is het tranparantst. Precies wat met in de Politiek wil!

 • alco1

  @joannes. Je hebt weleens duidelijker geschreven.

 • Mozes

  Mijn bezwaar tegen de antibioticaregeling van de Natuurweideboeren is dat zij een breed bestaand misverstand bevestigen. Veel mensen denken dat antibioticaresistentie ontstaat doordat antibiotica vanuit de veehouderij bij de mens terecht komt en daar resistentie veroorzaakt. In werkelijkheid worden bacteriën bij het dier resistent en komen via allerlei wegen bij de mens terecht.
  De Natuurweideboeren kunnen behandelde dieren wel via een ander kanaal afvoeren maar ondertussen veroorzaken ze net zoveel resistentie als de gangbare boeren.

  Met de actie van de Natuurweideboeren wordt de indruk gewekt dat gangbare producten antibiotica bevatten. Ze proberen zich te onderscheiden door niet alleen zichzelf witter te doen lijken maar ook door gangbare boeren onterecht zwarter te doen lijken.

 • leo,s vriend

  Ik heb geen oordeel over boeren die antibioticavrij willen boeren MAAR:Dan niet de behandelde dieren dumpen in het gangbare circuit,dat is pure volksverlakkerij.Meer als schandalig.

 • alco1

  @Mozes. Jij schrijft, dat in werkelijkheid bacteriën bij het dier resistent worden en via allerlei wegen bij de mens terecht komen.Dit is helemaal geen bewezen feit. Wel zijn er ziektes zoals MRSA die overdraagbaar zijn.
  Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we ons gebruik, vanwege de opgebouwde resistentie in de sector zelf geen aandacht meer hoeven te geven, maar zolang het niet bewezen is, komt resistentie bij de mens voor de volle honderd procent door het eigen gebruik.

 • GroeneGriffioen

  @minasblunders. Het niet inzetten van antibiotica betekend niet dat een dier niet wordt behandeld. Pijnbestrijding, natuurgeneeswijzen en spoelen met een bacteriedodende oplossing zijn nog wel geoorloofd. Daarnaast zal de boer het ook niet wenselijk vinden dat een dier lijdt en dat zoveel mogelijk proberen te voorkomen. En een euthanasie behoord ook tot de mogelijkheden. De biologische sector probeert op deze manier te garanderen dat het voedsel dat in de winkel terecht komt antibioticavrij is.

 • alco1

  @ GroeneGriffioen. Ook de gangbare bedrijven leveren wel antibioticavrij vlees. Garanderen dat resistente bacteriën niet voorkomen is de prioriteit. En daar had ik het in #12 over, dat het helemaal niet bewezen is dat die resistentie overgedragen wordt.

 • abtje

  @GroeneGriffioen. Hoe kom je bij de onzin dat gangbaar wel antibiotica bevat. De dieren die behandeld worden hebben wachttijden, daar word streng op gecontroleerd. Dus de melk en vlees die die dieren leveren zit NIETS meer in. Ooit van halfwaardetijd gehoord en hoe een lichaam met AB omgaat?
  Probeer niet je dieren leed te verbergen achter boeren die wel alles op alles zetten om een gezonde veestapel te houden. En hun produkte waarschijnlijk veiliger en schoner leveren dan de bio's.

 • joannes

  @alco1, ik had haast en dan probeer te veel betekenis in te weinig woorden te (be)schrijven! Dat ¨met¨ in de laatste zin moet ¨men¨ zijn! Zo zie je maar; te snel en nog schijffouten ook!

 • Mozes

  Alco1, ik heb in reactie #10 niet gezegd dat ALLE resistentie door de veehouderij wordt veroorzaakt. In tegendeel zelfs: de meeste resistentie blijkt bij de mens zelf veroorzaakt te worden. Ik heb alleen gezegd dat ALS de veehouderij resistentie veroorzaakt dit niet komt doordat antibiotica bij de mens terecht komt maar doordat resistente bacteriën bij de mens terecht komen.

  Mijn bewaar tegen de opstelling van de Natuurweideboeren wordt exact tot uiting gebracht in de laatste zin in reactie #13 van GroeneGriffioen. Er wordt volstrekt onterecht gesuggereerd dat gangbare producten antibiotica zouden bevatten. Ze proberen zich te onderscheiden door indirect de gangbare landbouw zwart te maken.

 • Mozes

  De werkwijze van de Natuurweideboeren kun je vergelijken met een supermarkt die alleen vlees verkoopt van vrouwelijke varkens en daarbij claimt dat ze alleen vlees verkopen van niet gecastreerde varkens. Dat tegenover ieder vrouwelijk varken een mannelijk varken staat die wel gecastreerd wordt en via een ander kanaal afgezet wordt, wordt verzwegen.

 • alco1

  @Mozes. Ik schrijf ook nergens van 'ALLE' en jij schrijft niet 'ALS'.
  Het gaat er me hierom en ik zal het duidelijk uitleggen.
  Door antibiotica gebruik bij dieren ontstaat er resistentie.
  Door vleesconsumptie wordt gesuggereerd dat die consument ook resistent wordt tegen dat bepaalde geneesmiddel. En dat geenszins een bewezen feit.

 • GroeneGriffioen

  http://edepot.wur.nl/200865

  Er worden resten aangetroffen en er zijn ondergrenzen aan de meetmethode.
  Als je antibiotica inzet kun je niet garanderen dat het niet in het product terecht komt. Het wegzetten naar gangbaar vind ik ook een rare zet maar komt waarschijnlijk voort uit het feit dat je het niet kunt verbieden.

  Ik vind het zelf ook wel straf om de antibiotica helemaal uit de bio sector te verbannen maar ik denk dat met de juiste maatregelen op de boerderij dat het dierwelzijn niet in het gedrang komt. Omdat je je bedrijf moet runnen kun je het niet veroorloven dat er teveel dieren met mankementen rondlopen en moet je dus zorgen voor de omstandigheden waar er zeer weinig dieren ziek worden.

 • abtje

  Alco, bijna goed. Door antibiotica gebruik ontstaat resisentie. Door vleesconsumptie gebeurt er niets. De resistentie ontstaat voornamelijk bij de mens door onnauwkeurig gebruik. Een arts schrijft een kuurtje voor en kijkt totaal niet of de persoon 60 of 160 kg weegt. En vaak worden de kuren niet afgemaakt.
  Bij dieren wordt wel exact gekeken hoeveel kg het beest weegt (weegvloer in melkrobot) en daar wordt de dosering op aangepast.

 • abtje

  @Groene Griffioen
  Ik persoonlijk denk dat dit een krampachtige stuiptrekking is om hun meerwaarde voor de melk te verantwoorden. Vroeger waren ze misschien nog onderschijdend van gangbaar, nu helemaal niet meer. Goed, ze strooien geen kunstmest, meer niet . Als ik morgen stop met kunstmest ben ik ook een bioboer. Maar dat wil ik niet, ik wil eerlijk optimaal gebruik maken van de beste systemen zonder etiket op m'n hoofd. Zeg nou zelf, met een dierdagdosering van 0.76 is menige bioboer jaloers. En daar hoef ik niemand mee onder uit te trappen om te roepen dat dat beter is dan de buurman en ik dus meer geld wil voor mijn melk.

 • abtje

  Excuus, onderscheidend en niet onderschijdend.

 • GroeneGriffioen

  Niemand schopt niemand onderuit. Biologisch boeren is een keuze voor producent en consument. Het is een 'merk' met onderliggende waarden. Die kun je gangbaar ook maken. Ik zou het je zelfs sterk adviseren! Want beter zijn dan de rest is eigenlijk beter aansluiten op de wens van de klant. Iets waar je geld voor kunt vragen dus!

 • abtje

  Hoezo beter dan de rest? Welke rest?

 • GroeneGriffioen

  Simpel. Je hebt een bedrijf, je richt je op een doelgroep. Je doet alles wat die doelgroep wenst. Gevolg: zij willen jouw product en niet dat van de rest. Voor die groep consumenten ben je beter dan de rest en zij zullen meer voor je product willen betalen. Ben je ergens goed in maar heb je geen doelgroep dan zul je dat niet kunnen verwaarden.

 • GroeneGriffioen

  In de USA heb je bijvoorbeeld een sterke Grass-fed stroming en in Duitsland GMO vrij. Combinatie van ideologie en economie is leuker dan alleen ideologie ;-)

 • abtje

  Je gaat je consument dus bedriegen. De Hollandse melk is de beste van de wereld en mijn melk zou dan beter zijn dan die van bijvoorbeeld Mozes omdat die twee keer pech heeft gehad.
  Volgende maand is het net anders om en heeft Mozes de allebeste melk en ik pech, want dan heb ik twee zieke koeien.(Hoop het niet.)
  Ik zie er meer heil in om wel eerlijk te zijn en te zeggen dat bijvoorbeeld Mozes en ik samen de beste melk hebben, wat ook veel dichter bij de realiteit ligt dan dat bio verhaal.
  Het onderscheid wat jij zoekt is er namelijk niet tot nauwelijks. Niet in Nederland. Wat is jouw AB gebruik dan? of jouw cel getal, kiemgetal? Dat zij cijfertjes waar je wel wat mee kunt dan dat praten over theorietjes die je toch niet hard kunt maken.

 • abtje

  @Mozes, hoop dat je het niet erg vind dat ik jou hierbij betrek, als voorbeeld.

 • GroeneGriffioen

  @abtje, Denk jij dat je klant iets geeft om je cel en of kiemgetal? Nu ja dan zou ik er veel aan doen om dat zo laag mogelijk te maken. Maar ik denk dat jij niet gaat voor een onderscheidende melkstroom als ik zoveel uit je reacties mag opmaken. Geen probleem ieder zijn ding. Maar ik vindt niet dat je de klant misleid als je zegt dat je geen gmo of geen antibiotica o.i.d. voor je productieproces gebruikt en de klant heeft daar een meerprijs voor over.

  Vind je weidemelk ook misleiding van de consument?

  Oh en celgetal 250.000 dds 0.12 en kiemgetal weet ik zo vlug niet uit mijn hoofd maar is ruim onder de norm.

 • Weerkundige

  gang barren boer zitten er een paar bij die toch heel dicht bij bio boeren zitten dus voor bio boeren is zich zelf over treven heel moelijk zker kwa medicijn gebruik

 • abtje

  Mijn samenvatting is dan ook dat biomelk op geen enkele wijze veiliger of gezonder is dan gangbare melk, misschien zelfs het tegenovergestelde.
  En met die trucjes mag je zelfs spreken van placebo-melk. Je laat de consument denken dat het beter is terwijl het niet zo is.
  Zeker als je dat verhaaltje leest over het doorschuiven en anders doodspuiten van niet in je 'systeem'passende dieren.
  Blij dat ik niet meedoe met dat circus, ik ben dus een anti-bio boer :-)

 • Mozes

  Koe Marianne van een Natuurweideboer heeft baarmoederontsteking en moet noodgedwongen toch antibiotica krijgen. De melk van deze koe mag volgens de regels NOOIT weer geleverd worden onder het Natuurweidemerk. Een maand later heeft koe Ester ook baarmoederontsteking en moet ook noodgedwongen antibiotica krijgen. Het medicijn hiervoor is precies dezelfde als voor tussenklauwontsteking ( oxytetracycline HCl). Nu kan de Natuurweideboer in zijn logboek vermelden dat koe Marianne waar hij de melk toch al niet meer van mocht leveren tussenklauwontsteking heeft gehad terwijl het medicijn in werkelijkheid is gebruikt voor de baarmoederontsteking van koe Ester. Zo kan de Natuurweideboer de melk van koe Ester blijven doorleveren. Een maand later heeft koe Roos mastitis. Ook dit wordt op naam gezet van koe Marianne zodat de Natuurweideboer ook de melk van koe Roos kan blijven leveren als antibioticavrij.
  Met andere woorden: het gebruik van antibiotica wordt alleen op BEDRIJFSNIVEAU gecontroleerd en kan niet op DIERNIVEAU gecontroleerd worden. Die zogenaamde antibioticavrije producten is alleen maar een verhaaltje wat nooit hard gemaakt kan worden.

 • GroeneGriffioen

  Wat denken jullie dan van weidegangmelk? Dat is zeker ook placebomelk?

 • alco1

  Weidegangmelk is net zoiets Groenegriffioen. Ik ben sterk voorstander van de koeien naar buiten. Maar dat alleen maar omdat ik het mooi vindt en voor het imago. Als iemand met ontzettend veel ervaring met weidegang zeg ik dat het vooral niet beter is voor de koeien. Het wisselende voeraanbod, sterk veranderende weersomstandigheden en een nadeel in de mestwet is het veel moeilijker om de koe gezond te houden. Maar hier is de consument ook onterecht wijsgemaakt dat het beter is.

 • BioBoerNelis

  @ GroeneGriffioen, Zoals je idd al zegt in #13 het niet behandelen met AB betekend NIET dat je je dier helemaal niet behandeld.
  Sterker nog, bij ons betekend het juist dat we soms meer behandelen dan we vroeger deden. Bij uierontsteking bv de hele dag door de melk uit trekken, een paar dagen lang. Dat is meerdere keren in het uur even langs de koe. Eerst hadden we zo iets van: waar beginnen we aan. Onze ervaring is nu dat het immuunsysteem van de dieren nu dermate versterkt is dat alleen met het gebruik van alternatieve middelen het imuunsysteem de extra prikkels krijgt om aan de slag te gaan en de koe geneest.
  Ik zeg tegen niemand dat ze AB vrij MOETEN worden, maar het kan echt wel hoor..... Zónder dat je dieren daar onder leiden.

  Maar wat is je doel: zo veel mogelijk AB gebruiken of je dier genezen?

 • abtje

  @c.oudshoorn
  Als je koe zoveel versterking heeft van het immunsysteem hoe kom je dan aan uierontsteking?
  Wij willen ook zo weinig mogelijk AB gebruiken, doen dat ook, maar het belang van de koe prevalueren wij boven onze economische belangen. Dat zal het verschil zijn.
  En je laatste zin is te stom om op te reageren.

 • abtje

  Waar wij juist de aandacht op leggen is preventie. Dus het preventief ingrijpen voordat je curatief te werk moet gaan. :-)

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.