Rundveehouderij

Nieuws 1308 x bekeken 8 reacties

Kwaliteit rundvlees belangrijker dan keurmerk

Elst - De Nederlandse vleesveehouderij moet zich meer richten op het promoten van de vleeskwaliteit en transparantie van de productie. Dat concludeert Ellen Daanje, student aan Van Hall Larenstein in een onderzoek in opdracht van de LTO vakgroep vleesveehouderij.

Tijdens de presentatie van het onderzoek afgelopen woensdag stelde Guus Laeven, voorzitter van de Federatie Vleesveestamboeken dat de vleesveesector niet meer in de verdediging moet schieten, maar met de genoemde pluspunten de aanval moet kiezen. Dat kan beter niet via een kwaliteitskeurmerk omdat consumenten daar niet veel waarde aan hechten.

Omdat de rundvleesproductie te beperkt is, wordt er geïmporteerd. Op het gebied van dierwelzijn, milieu en natuurbehoud scoort de sector beter dan Duitse, Belgische, Britse en Ierse collega’s. Hoewel de consument het vlees hierop waardeert, is het nauwelijks terug te zien in de supermarkten.

De grote ketens voeren als tegenargumenten het beperkte volume en onvoldoende continuïteit van de kwaliteit aan. Open dagen op veebedrijven in samenwerking met andere marktpartijen worden door verschillende sectorpartijen als goede promotiemogelijkheid gezien.

Laatste reacties

 • abtje

  Maak je clubje dan ook iets groter, roep niet meteen wij zijn beter dan de Belgen, maar werk juist met deze mensen samen. De Belgen zijn echt niet onnozel in vleesvee, intgendeel...
  Roep dan dat het Nederlands/ Belgisch vleesvee gewoon een goed en eerlijk stukje vlees oplevert.
  Je gaat toch ook niet het per provincie of gemeente roepen.
  Juist door deze upgrading krijgen Pipo's als Albert Heyn minder kans om te roepen dat hier geen uniform stukje vlees te krijgen is en in Argentinie wel.

 • agratax2

  Samenwerken met de slagers voor zover nog niet door de vleesindustrie vermoord, zouden goede partners kunnen zijn voor de vermarkting van kwaliteitsvlees. Laten de boeren eens terug keren naar de tijden van meer samenwerken met de detaillisten en niet in het nu leven. De tijd van hoe laat ik als detaillist de boer nog net overleven zodat hij wel moet doen wat ik WIL als supermarkt keten.

 • W Geverink

  Jullie fokken kleine groepjes koeien van een bepaald ras op exterieur. Er wordt op gelet dat de spierbundels op de goeie plek zitten en ver genoeg uitpuilen en keisersnedes worden niet geschuwd in de strijd om het meest extreme voorbeeld van een ras te creeren. Helaas heeft die fokkerij weinig te maken met de kwaliteit van het eindproduct wat voor je op het bord komt te liggen. Het is niet de eerste keer dat de Nederlanders met exterieur fokkerij de weg zijn kwijtgeraakt want de Friezen fokten met het FH ras op een gegeven moment op exterieur in plaats van melkproductie.

 • Bison

  Dikbillen gaan hier de worst in.
  De slachterijen willen ze amper hebben.
  De feedlots willen ze ook niet en de ranchers helemaal niet(of het moeten Hollanders zijn)

 • abtje

  @W Geverink, al lang weg hier zeker?:-)
  Dikbilkalveren zijn hier ook nauwelijks nog te verkopen en dat is goed ook.
  Fokken op een erfelijke afwijking is not done.
  Hier willen ze ze niet hebben, te duur in aanschaf en kwetsbare luchtwegen.
  Voor dat geld kopen ze liever meerdere normale kalveren van kruislingen ofzo. Meer risico spreiding en uniformer.
  Een alleem maar goede ontwikkeling die al jaren bezig is.

  Steeds meer boeren letten op met hun stierenkeuze, dus dat automatische keizersnedes is ook sterk dalende, ook bij melkvee!

  En dat dubbel doel is sinds de Poolse proef in de jaren 60 toch echt aardig over. Temeer doordat je vroeger 20 % inkomen uit vlees had en nu toch echt minder.
  Maar neem aan dat je niet sinds de 60 er jaren wegbent? :-)

 • W Geverink

  Dus de dikbillen met de opgeschoren konten zoals op de paasvee tentoonstelling is meer voor de hobby?

 • W Geverink

  Oh en abtje, Ik denk niet dat mensen er om gelachen hadden als de Friezen een hele goeie dubbeldoel koe wilden fokken. Waar ik op doelde was het fokken op het juiste huid aftekeningen en was het niet ook witte voetjes?

 • Bison

  Ja ik dacht ook dat de dikbil nog wel in zwang was zo te zien op de paasvee,..ik had er vroeger in holland ook een stuk of wat.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.