Rundveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:10 apr 2013

'Kalverhouderij vecht met handen op rug'

Deventer/Zoetermeer - De vleeskalverhouderij vecht momenteel met de handen op de rug, maar als landbouwstaatssecretaris Dijksma haar toezegging waarmaakt dat ze zal helpen bij de informatievoorziening over de dierziekte BVD, gaat de bestrijding waarschijnlijk toch gemakkelijker.

Dit stelt Ger Koopmans, voorzitter van de LTO-vakgroep Kalverhouderij. Het bedrijfsleven in de kalverhouderij moet momenteel alle maatregelen tegen de verspreiding van Bovine Virus Diarree in eigen beheer nemen. Dat gaat met vallen en opstaan, al noemt Koopmans het wel grote winst dat de sector via de Stichting Kwaliteit Vleeskalversector heeft kunnen besluiten tot een kanalisatieregeling. Het goed zicht houden op de verspreiding van de ziekte en het afschermen van besmette en verdachte bedrijven blijft echter een taak waar de kalverhouderij haar handen vol aan heeft. Maandagavond is verder overleg tussen alle betrokkenen in de kalverhouderij om het bestrijdingsbeleid verder af te stemmen.

Over het verloop van de ziekte en de precieze verspreiding is nog veel onbekend. De sterfte binnen groepen kalveren bedraagt volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren ongeveer 50 procent. Hoe de dieren, die wel overleven, zich vervolgens ontwikkelen is ook nog een van de grote vraagtekens. Tot maandag waren 3 bedrijven besmet, 1 verdacht en een ander bedrijf mogelijk besmet met BVD type 1.

Eén reactie

  • lyts

    andere bronnen praten steeds over bvd type 2

Of registreer je om te kunnen reageren.