Rundveehouderij

Nieuws 21 reacties

Honderden Franse veehouders in actie

Rennes – Vele honderden Franse veehouders zijn vrijdagochtend vroeg in actie gekomen in een reeks steden om te protesteren tegen de gestegen kosten en lage prijzen.

Op veel plaatsen werden hooibalen en banden in brand gestoken terwijl elders de straten werden gebarricadeerd. Vrijdagochtend was het daarbij nog niet tot ongeregeldheden gekomen.

De demonstraties maken deel uit van de nationale actiedag waartoe de boerenbond FNSEA eerder deze week heeft opgeroepen. Secretaris-generaal Dominique Barrau verwacht dat in zeker zeventig departementshoofdsteden actie gevoerd zal worden. Zo kwamen in Rennes meer dan 150 veehouders uit Bretagne in alle vroegte bij elkaar voor het kantoor van de prefet, de regionale vertegenwoordiger van de staat.  Op het plein werd een grote brandstapel opgericht, terwijl de boeren met geroffel op melkbussen en de toeters van hun trekkers hun aanwezigheid verder duidelijk maakten. Soortgelijke demonstraties werden gemeld uit onder meer Angers, Nantes, Roche-sur-Yon en Besançon.

Voor later op de dag staat een grote actie op het programma in Feurs waar FNSEA-voorzitter Xavier Beulin de aanwezigen ook zal toespreken.

Laatste reacties

 • Mozes

  Franse cultuur.

 • floseman1

  dit zijn tenminste nog eens boeren die het met elkaar eens zijn en die een vuist met elkaar maken voor een goede prijs en die niet proberen elkaar de grond in te boren

 • Flyinghollander

  Zie genoeg nieuwe tractors die vrij luxe zijn op de foto's. Je kan ook kostbesparend werken :)

 • Mels

  Floseman.deels heb je gelijk maar de flying hollander het meest. In deze regio heet dit: Janken met een biefstuk in je bek. Niemand heeft gezegd dat je bergen geld in oudijzer moest steken. Al die dure nieuwe trekkers en machines verhogen de kostprijs en knijpen de marge.

 • koestal

  ouwe tractors vragen ook veelonderhoud en kosten dan ook weer geld,en zijn ook minder bedrijfszeker en gaan net stuk als het druk is

 • Jeroen Ohlen

  zo is dat.
  En het dieselolie verbruik gaat ook steeds meer tellen.
  Al die boeren die altijd klagen alle mechanisatie zo duur is moet niet zuren. misschien gewoon een goed onderhoud plegen.

 • abtje

  Of het de loonwerker laten doen.
  He, loonwerker, vandaag ga jij actie voeren met je trekkers in Paturainland:-)

 • poldes

  als je graag onder de kostprijs wilt produceren,moet je zulke franse acties zeker veroordelen.
  ook als je boerderijmelkinkoper bent ,is het belangrijk om dit te veroordelen.
  gereedschap om je boerderij in stand te houden is nooit te goed.
  met een tractor moet je storingvrij kunnen werken.
  wij bepalen toch ook niet dat de medewerkers van de zuivelfabrieken in te blinkende auto,s naar het werk komen?

 • abtje

  De fabrieken bepalen en wij betalen, Poldes:-)

 • poldes

  de fabriek betaald de kostprijs niet meer.

 • alco1

  Beste mensen. Het is altijd de markt die de prijs bepaald. Hogere opbrengsten lagere prijs. Lage opbrengsten, hogere prijs. Hoe je ook gaat demonstreren, daaraan zal niets veranderen.

 • abtje

  Alco1, dan ben je pas op de helft. De andere helft betreft de gestegen kosten. En vooral de Fransen willen daar compensatie voor.

 • info48

  Alco1 hoe rijm je dat met een wereldwijd melk-tekort van 4 miljoen ton ? ......heel slechte marketing van onze grote coöperaties, met veel marktmacht ( het grote fusie argument in het verleden)

 • W Geverink

  Met pak em beet een half miljoen extra koeien kan nederland in die behoefte voorzien.

 • alco1

  @abtje. Ook aan de kosten kant gaat het precies zo. Tekort aan opbrengsten, hogere voerkosten. Al moet hier gesproken van ruwvoer wat helaas de vergister in gaat. Demonstreren zal misschien een zoethoudertje opleveren, maar niets structureels. Wel kan demonstreren imago schade opleveren.
  @info. Het melk tekort wordt veroorzaakt door de weersomstandigheden en daar kun je met marketing en dus sturing in welke grootte dan ook, op korte termijn niets aan doen. Als het tekort de melkprijs zal stuwen, zal pas na een jaar verandering kunnen optreden.

 • abtje

  @Alco1, niet zo makkelijk doen. De Franse boeren krijgen vergoeding voor bijna alles. Omdat ze boer zijn, omdat ze verhinderen dat het platteland anders leegloopt, omdat ze machines kopen , omdat ze diesel gebruiken, omdat ze naar paturain ruiken, omdat het kan, omdat ze het willen. Waar wij door de overheid steeds meer worden uitgekleed zorgen de Fransen beter voor hun boeren.

 • alco1

  @abtje. Dat is natuurlijk ook een item naar onze regering toe.
  Al vindt ik dat subsidies de basis prijs, door weer diezelfde marktwerking verlagen, waardoor je nog meer in het gareel moet lopen.
  En wat ik ook nog zeggen wil is dat ik met geen enkele Franse boer wil ruilen. Ik heb er genoeg rond getrokken.

 • abtje

  @Alco1, daar zit nu net de zere plek. Als je de kosten niet onevenredig verhoogd, hoef je niets te compenseren en dus ook geen pleistergeld te subsidieren.
  En er is geen mooier land dan Nederland, een vriend van me boert in Paturainland, een ander echter wil er alleen naar toe in een bommenwerper:-)

 • alco1

  @abtje. Het kan ook maar eens zo worden dat door melk schaarste de melkprijs zeer hoog wordt en de voerprijzen door hoge opbrengsten zeer laag worden. Maar wat doet de boer dan! Bouwen om belasting betalen te voorkomen in plaats van een reserve aan te leggen. Met als gevolg bij weer verandering van de markt. Nog verder in de shit!!!!

 • poldes

  In duitsland weten zij dat zij ver onder de kostprijs betaald krijgen.
  in frankrijk doen ze er wat aan.(op z,n frans)
  In denemarken melkt men flink door.
  en nog is er een tekort in de wereld.
  en wij in nederland zeggen niks.

 • abtje

  @Alco1, slimme boeren, degene die willen overleven in deze gekke wereld bouwen inderdaad een reserve potje op. Je 'moet' een overlevingspotje hebben van een duppie per liter melk wat je produceert op jaarbasis. Zo kan je klappen opvangen en hoef je niet bij iedere dwarszittende scheet naar de bank toe om alweer te smeken om hulp die je dan of niet krijgt of zeer duur mag betalen.
  Vergeet ook niet dat als de melkverwerkers eindelijk concurrenten worden, dat er zo maar een kan imploderen, van het ene naar het andere uiterste zogezegd.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.