Rundveehouderij

Nieuws 5752 x bekeken 11 reacties

Hogere garantieprijs niet alleen door markt

Amersfoort - De verhoging van de garantieprijs voor maart met €2,50 per 100 kilo door FrieslandCampina is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan andere factoren dan de markt.

Dit bevestigt een woordvoerder van de onderneming desgevraagd.

Bronnen rond het bedrijf melden dat het nu doorberekenen van de nieuwe en extra weidegangpremies bij andere zuivelaars (Bel, Nemelco, DOC en Cono) de reden is voor een stijging met €1,00 per 100 kilo melk. Een correctie op de te lage uitbetaling over december is ook verwerkt in de hogere garantieprijs.

Hiermee blijft het effect op de garantieprijs van de betere zuivelmarkt beperkt. Effecten van de aantrekkende markt worden overigens niet rechtstreeks in de garantieprijs verwerkt, maar aan de hand van (te verwachten) hogere uitbetaalprijzen bij bedrijven waar FrieslandCampina zich aan spiegelt.

Gezien de snel oplopende prijzen op de zuivelmarkt stijgt daarmee de kans wel dat de garantieprijs voor mei verder omhoog gaat, want de Europese zuivelprijzen gaan momenteel in rap tempo omhoog. Met name de prijzen voor melkpoeders en de boter gaan rap omhoog, maar de kaasprijzen volgen ook goed. Deze prijsstijgingen krijgen binnenkort ook hun weerslag op de melkprijzen die zuivelondernemingen aan hun leveranciers uitbetalen.

Bij concurrent Arla is in de zuivelprijs tot nu toe nog weinig te merken van een aantrekkende markt. Bij dit bedrijf is de melkprijs nauwelijks verhoogd van maart op april. De meeste overige zuivelbedrijven maken hun voorschotprijzen veel later bekend dan FrieslandCampina en Arla.

Laatste reacties

 • haag

  Dan is de nabetaling te laag geweest

 • jan1966

  Natte vingerwerk dus dat vaststellen van de voorschotprijs

 • koestal

  Het zijn correcties op de te laag betaalde voorschotprijzen

 • boerderij12

  nou wie dit nog snapt is een knappe jongen

 • wmeulemanjr1

  Wat een geblablaaa, ze draaien ons het ene na het andere rad voor ogen, wat moeten we nog geloven. transparant lijkt het allemaal niet, echt helder ook niet. Wat de boer nodig heeft is zo snel mogelijk meer melkgeld om alle hogere kosten te betalen, want achterstand is achterblijven op boerderijniveau. De coop. heeft echter veel geld achtergehouden wat wij melkveehouders dik nodig hebben op dit moment. Het blijkt nu ook wel dat die garantieprijs te traag doorwerkt, gemakkelijk boeren voor de coop. is die garantieprijs echter wel.

 • Mozes

  Zowel in Duitsland als in Nederland starten de komende tijd onderhandelingen met de supermarkten over nieuwe leveringscontracten. Vlak van te voren de garantieprijs verhogen is een duidelijk signaal aan de supermarkten dat ze een hogere prijs moeten accepteren.

 • wmeulemanjr1

  Als de prijzen weer iets oplopen geloven veel melkveehouders weer in een 'zeer langdurig blijvend sprookje' en moet je ineens niet meer kritisch zijn over de coop. of zie ik dit verkeerd?

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja zo gaat dat, weinig over-aanbod, redelijke vraag en @Mozes merkt op ; nieuwe onderhandelingen. Het zal allemaal een rol spelen !!!... Bovendien is de opmerking van wmeulenmanjr1 ook zeer REALISTISCH !!!... Laten wij niet in een 'langdurig blijvend sprookje' geloven !!!... Want prognoses voor de toekomst zijn net zo wisselvallig als het weer !!!... Dat heeft met de GLOBALISERING te maken, denkt ondergetekende, uiteraard inclusief de economische vooruitzichten.

 • j.berends1

  wat een gezeur. de melkprijs is goed kijk om je heen overal crises. melkveehouder die zijn zaken technisch op orde heeft kan ook met deze voerprijs goede saldo's draaien

 • wmeulemanjr1

  In reactie #9 word opgemerkt dat als melkveehouder zijn zaken technisch op orde heeft hij ook met deze voerprijs goede saldo's kan draaien. Mischien kan dit als je de boel voor noppes hebt overgenomen of hebt geerft. Als je de boerderij voor 'normale prijzen' moet overnemen en dat zal wel moeten in de toekomst dan zit er met deze voerprijs weinig muziek in de 'tent'

 • koestal

  ook de nieuw te bouwen kaasfabriek van Aware bij Heerenveen speelt een rol ,ze worden nu zuinig op hun eigen leveranciers,ze komen zelf al wat melk tekort bij de nieuw verbouwde kaasfabriek in Workum die elke dag een miljoen liter melk nodig is,ook haalt DOC heel veel melk uit Friesland

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.