Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Garantieprijs FrieslandCampina €2,50 hoger

Amersfoort – FrieslandCampina heeft haar garantieprijs voor boerderijmelk over april verhoogd met €2,50 naar €34,82 per 100 kilo melk. De prijs geldt voor leden met een een jaarleverantie van 800.000 kilo, is exclusief btw en na aftrek van €0,05 PZ-heffing. De eiwitprijs is met €0,72 verhoogd naar €6,87 per kilo. De vetprijs is gelijk gehouden op €3,69 per kilo.

De prijsstijging wordt volgens de zuivelonderneming veroorzaakt door het lagere melkaanbod op de wereldmarkt door droogte in Nieuw-Zeeland, en achterblijvende melkproductie in Europa. Daarnaast is een deel van de verhoging van de garantieprijs het gevolg van een correctie op te laag ingeschatte melkprijzen van de referentiebedrijven door nabetaling en verhoging van de weidegangpremie.

Laatste reacties

 • jan1966

  Ze proberen de leden weer wat rustiger te krijgen na het fantastische bedrijfsresultaat van 2012 waar de leden niet van mochten profiteren

 • joannes

  Precies,@jan1966, wie uit deze brei een draad trekt is een kunstenaar. Die Prijs heeft zoveel componenten dat geen boer het kan controleren. Je bent afhankelijk van je eigen vertrouwen in het bedrijf. En FC weet dat dus die doet aan emotie management met een beetje slecht nieuws en een beetje goed nieuws zodat wij denken dat ze precies en vooral eerlijk zijn. Dus afhankelijk van je eigen vertrouwen en FC..... een behoorlijk hachelijke situatie maar ja ... het is niet anders!

 • popke1

  als de prijs omlaag gaat is het niet goed,nu gaat hij behoorlijk omhoog en er is weer gezeur.

 • joannes

  Het gaat niet meer over de prijs maar over de prijsvorming en zijn ondoorzichtelijkheid die niet controleerbaar is. Je bent afhankelijk van vertrouwen in goed bestuur; nu laat ze daar dan ook vooruit komen en verschillen met de concurrentie verantwoorden.

 • boerderij12

  die laatste zin snap ik niks van weidegang premie staat toch los van garantieprijs en nabetaling toch ook??

 • Mozes

  Joannes #4 , dat is nou precies wat ik jou duidelijk wilde maken in de discussie over de biggenprijs van de NVV.

 • abjongeneel

  Boerderij12 je moet goed lezen.
  Het gaat over niet over de prijs FC, maar over die van de referentiebedrijven.
  En daarvan is de nabetaling volgens FC wat hoger geweest dan ingeschat
  Ook betalen die gemiddeld wat meer weidepremie volgens FC.

 • gjh

  ja popke dat is logisch natuurlijk omdat je vaste kosten ook omhoog gaan!!!

 • erwin p.

  ik lees altijd verschillende reakties , maar ik vind het nu wel eens leuk om te horen dat m.p omhoog gaat de kosten zijn er ook naar geweest

  alleen snap ik de reaktie van popke 1 niet is dat een boer die met geld boert of een boer om het geld ????
  en als het hem niet boeit wat de melkprijs doet ,geef dan tenminste een verstandelijk reaktie, !! • joannes

  Mozes, ik kan niet helpen dat je het verschil tussen het NVV en FC niet ziet! FC is een vereniging/coöperatie die grondstoffen afneemt en in een quasi transparant proces de prijzen voor de boer bepaald nb refererend aan directe concurrenten, die ze ook nog inschatten en achteraf weer corrigeren, zo blijkt. En het NVV verzamelt zo goed en zo kwaad als dat kan markt gegevens voor een verwachtingsprijs waarop varkensboeren een indicatie van de markt krijgen voor eigen onderhandelingen. Een behoorlijk verschil lijkt me! Bij FC heb je te vertrouwen en bij het NVV zal je zelf de prijs overeen moeten komen!

 • Fransco

  het is altijd frapant als de zomerheffing komt gaat de prijs omhoog, en als je winter toeslag krijgt gaan de melkprijs naar beneden ?

 • jesam

  ik snap niet waarom die melkveehouders niet naar een andere fabriek gaan, er is tegenwoordig toch keus genoeg ?

 • wmeulemanjr1

  Alleen RAMPEN in de wereld zoals DROOGTE EN ACHTERBLIJVEND MELKAANBOD kan de melkprijs opstuwen, daar heb je zeer goed betaald 'Talent' voor nodig om dan te voorspellen dat de melkprijs op gaat lopen. Ze willen zeker ''vast houden aan de garantieprijs'' en dachten: LATEN WE MAAR ''PLOTSKLAPS WAT'' BIJ DE PRIJS OPDOEN dan blijft de ''GEMAKKELIJKE GARANTIEPRIJS'' wel in ERE !!! en ''zeuren de leden ook niet meer'' over afschaffing hiervan. BEN BENIEUWD OF DE MELKPRIJS OOK ALS EEN SPEER NAAR BOVENGAAT ALS DE LEDENBIJEENOMSTEN GEWEEST ZIJN ????

 • Buurman

  Boeren willen zonder beperkingen kunnen uitbreiden. Daar zijn ze boer voor.
  FC moet zorgen dat ze voor de investeringen betaald worden ongeacht hoeveel ze voor grond en quota betaalden. Doet FC dat niet dan komt dat niet omdat het aanbod van melk te snel steeg maar omdat de directie niet bekwaam genoeg is naar rato van het salaris. Of klopt er iets niet in deze redenering?

 • Mozes

  Wmeulemansjr1, u hebt gelijk dat de melkprijs wordt bepaalt door de wereldwijde verhouding tussen vraag en aanbod. Daar is geen talent voor nodig. Het talent is nodig om daarbovenop een zo hoog mogelijke prestatietoeslag te realiseren.

 • Cassano

  Jan Willem van Boerderij weet je zeker dat de prijs geldt bij 'n jaarleverantie van 800.000 kg. want tot op heden was de garantieprijsnotering altijd bij 'n leverantie van 500.000 kg. en is de hogere notering dus gewoon 'n gedeelte kwantumtoeslag en niet uitsluitend 'n afspiegeling van de markt ?

 • nieuwsgierig

  als een boer niet klaagt en zeurt is het binnenkort met zijn bedrijf gebeurt, gaat de melkprijs eindelijk weer een beetje omhoog, dan mag je dat best positief bekijken en niet allerlei dingen aanvoeren wat dit weer negatief beïnvloed, de melkprijs had ook niet omhoog kunnen gaan toch!!

 • poldes

  zolang de melkprijs(uitbetaalprijs)beneden de kostprijs is;kun je nauwlijks spreken van een hogere uitbetalingprijs.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.