Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra concenteert biologische productie

Auckland – Fonterra gaat verder met het concentreren van haar biologische melkproductie in het midden en zuiden van het Nieuw-Zeelandse noordereiland.

Contracten met veehouders in deze gebieden, die dit jaar aflopen, worden afhankelijk van de vestigingsplek, voor twee of drie jaar verlengd. Hiermee lijkt de reorganisatie van de biologische tak die de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming in 2011 inzette afgerond.

Fonterra besloot in 2011 nog haar aanvoer van biologische melk te halveren, als gevolg van beperkte vraag en hoge kosten. De divisie leed simpelweg verlies. Contracten met leveranciers werden niet verbroken, maar in veel gevallen ook niet verlengd. Door de biologische melk te concentreren op het noordereiland, onder Auckland, heeft de onderneming flink in de transportkosten weten te snijden. Voor de reorganisatie verwerkte Fonterra ongeveer 1,2 miljoen kilo vet en eiwit uit biologische melk in drie fabrieken. Daar is nog één fabriek van over gebleven. Genoemde ontwikkeling leidde tot grote teleurstelling onder de producenten van biologische melk in Nieuw-Zeeland.

Met het terugbrengen en concentreren van de biologische melkproductie lijkt de bio-divisie weer op de rit. Helemaal nu de vraag naar biologische zuivel in Azië, met name in China, is toegenomen. Biologische melkveehouders in de regio’s Manawatu, Taranaki en Wairarapa, waarvan het contract dit jaar afloopt, kunnen rekenen op een nieuw contract voor twee jaar. Collega’s in de regio’s Waikato en Bay of Plenty kunnen zelfs een contract voor drie jaar tegemoet zien. Met deze werkwijze wil Fonterra de risico’s beperken.

Of registreer je om te kunnen reageren.