Rundveehouderij

Nieuws 2328 x bekeken 8 reacties

Eigen teelt krachtvoer goed voor portemonnee en milieu

Lelystad - Het zelf telen van krachtvoervervangers drukt de kostprijs per 100 kilo melk met €1,40 en verlaagt daarnaast de CO2 emissie met 21 procent. Dat blijkt uit afstudeeronderzoek van twee studenten van Van Hall Larenstein. De financiële winst wordt behaald door een lagere krachtvoeraankoop.

De teelt van voederbieten levert zowel  de meeste financiële winst als vermindering van CO2-emissie op. Het telen van veldbonen en zomertarwe levert de minste financiële winst op. Hiermee wordt de kostprijs verlaagd met €0,92 per 100 kilo melk. Deze winst is te behalen wanneer bedrijven overcapaciteit hebben bij de teelt van ruwvoer en de extra hectares worden gebruiken voor de teelt van krachtvoergewassen.
Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van het Bedrijfs Begrotings Programma Rundvee (BBPR). Met behulp van BBPR zijn een intensief en een extensief scenario met elkaar vergeleken. Onderzochte krachtvoergewassen zijn: wintertarwe, zomergerst, triticale, veldbonen/zomertarwe en voederbieten. De krachtvoergewassen vervangen 10 tot 15 procent van de totale krachtvoergift. Het onderzoek is zowel uitgevoerd voor bedrijven op zand- als op kleigrond.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Heeft Van Hall Larenstein ook berekend wat het op zou leveren als de onderzochte bedrijven de 'overtollige' grond af zouden stoten? Dit levert 2 voordelen op: (nu nog) veel geld vangen voor de grond en de kringlopen zijn gemakkelijker te sluiten (lees: hoe intensiever, hoe meer je mag bemesten).

 • alco1

  Grond exploiteren voor krachtvoer productie is in Nederland zo wie zo verliesgevend, als men het daarnaast ook nog niet kan bemesten wat de plant nodig heeft, is het einde verhaal.

 • boerrick

  Jammer dat ze korrelmais niet hebben meegenomen in hun vergelijking, dacht toch een van de meest gebruikte. En een groot voordeel voor de bodem.

 • brandsagri

  vervanging van 10 tot 15% van krachtvoergift en dan 1,4 cent/kg melk besparen. Hoe kan dat?

 • alco1

  Dat is 'Boeren' van achter een bureau @Brandsagri.

 • nicodita

  eigen ervaring dus onderzoek klopt

 • Harry9134

  Ik zou graag even reageren op de reacties van @alco1.
  Zoals al in het artikel aangegeven zijn 2 soorten bedrijven vergeleken. Deze bedrijven zijn fictief maar melken evenveel koeien. Beide bedrijven zijn 100 procent zelfvoorzienend in gras. De extensieve bedrijven zijn daarnaast ook zelfvoorzienend in snijmaïs en hebben nog een aantal hectares over. Dan kun je er voor kiezen om hier extra gras of snijmaïs te gaan telen. Maar dit levert lang niet zoveel rendement op, dan wanneer een krachtvoer gewas wordt geteeld.
  Dit onderzoek is gebaseerd op uitkomsten van BBPR en eigen ervaringen met het telen van tarwe!

 • koestal

  ze werden niet gehinderd door ervaring of tegenslag

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.