Rundveehouderij

Nieuws 470 x bekeken

Dijksma: situatie BVD in Duitsland stabiel

Den Haag – De situatie met de uitbraak van Bovine Virus Diarree (BVD) type 2 in Duitsland is stabiel. Dat zei landbouwstaatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer over diergezondheid.

Over de Nederlandse situatie koos Dijksma een meer voorzichtige bewoording: het lijkt erop dat het ook in Nederland stabiel is.

In Nederland zijn drie kalverbedrijven officieel besmet met BVD type 2. Het virus veroorzaakt veel sterfte onder de dieren. CDA-Kamerlid Jaco Geurts is verbaasd dat Duitsland de besmettingen niet gemeld heeft aan Nederland, terwijl in Duitsland een verplicht bestrijdingsprogramma is voor BVD.
Dijksma herhaalde tijdens het debat haar standpunt dat BVD een bedrijfsgebonden ziekte is, waarbij de verantwoordelijkheid voor bestrijding bij de sector ligt. Het ministerie wil wel ondersteunen bij de communicatie over de ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.