Rundveehouderij

Nieuws 1403 x bekeken 1 reactie

Dijksma: bestrijding BVD is verantwoordelijkheid sector

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken blijft bij het standpunt dat de verantwoordelijkheid bij de bestrijding van Bovine Virus Diarree (BVD) type 2, bij de sector ligt.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw. Ze vindt het van groot belang dat de benodigde hygiënemaatregelen worden genomen in de strijd tegen verspreiding van het virus dat bloederige diarree en een hoog percentage sterfte veroorzaakt bij kalveren. Dijksma zegt zich terdege te realiseren dat deze ziekte voor het nodige leed zorgt bij mens en dier op getroffen bedrijven. Toch neemt ze verder geen maatregelen.
BVD-type 2 is een bedrijfsgebonden ziekte, waarvoor in de EU geen bestrijdings- of monitoringsplicht geldt. Het is aan de sector zelf om desgewenst collectief afspraken te maken over de bestrijding van het virus. De sector heeft inmiddels afspraken gemaakt om de verspreiding van het virus te voorkomen. Kalveren afkomstig uit Duitse risicogebieden worden gekanaliseerd aangevoerd op een specifiek bedrijf en in quarantaine geplaatst. Op deze bedrijven gelden extra hygiënemaatregelen. Voor de overige runderen wordt een importverbod geadviseerd. Sommige bedrijven hebben dit via private regelingen opgelegd.

Het ministerie staat in contact met de sector, dierenartsen en de Gezondheidsdienst voor Dieren over de kwestie. Naast de drie Nederlandse kalverbedrijven die besmet zijn met BVD type 2, is nog een bedrijf verdacht op basis van klinische verschijnselen. In Duitsland zijn tien bedrijven officieel besmet met het virus, waaronder twee in Nedersaksen. De oorsprong van het virus is nog niet bekend.

BVD-type 2 komt vooral voor in Canada en de Verenigde Staten. In Nederland is een vrijwillig bestrijdingsprogramma tegen BVD, in Duitsland is dit vanwege de economische schade die het virus kan veroorzaken verplicht.

Eén reactie

  • jan1966

    Schandalig dat de overheid niet ingrijpt en de grens niet sluit voor Duitse kalveren.Hieruit blijkt wel weer de diepe minachting die de overheid tegen de veehouderij sector heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.