Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Dijksma bereid tot kijken naar structurele oplossing schaapskuddes

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en natuur is bereid mee te denken over een meer structurele oplossing voor rondtrekkende, gescheperde schaapskuddes, met inachtneming van de verantwoordelijkheid van de provincies. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is de onrust die is ontstaan rondom schaapskudde Het Soerel, van schaapherder Chris Grinwis. Hij dreigde failliet te gaan nadat hij een opdracht van Natuurmonumenten niet kreeg na een openbare aanbestedingsprocedure. Dankzij diverse particuliere initiatieven, van onder andere de Vereniging Natuurmonumenten is een oplossing gevonden waarmee de acute nood voor de kudde is opgelost.

Laatste reacties

 • Elevage

  juist: hij dreigt faillet te gaan door Natuurmonumenten en wordt even later weer gered door..................... Natuurmonumenten!

 • Ken

  Misschien kan ze ook eens kijken naar de topsalarissen van Natuurmonumenten; er lopen 3 directeurtjes die samen jaarlijks bijna een half miljoen euro opstrijken!

 • Marco22

  Wat is dan het nut van een openbare aanbesteding??????

 • joannes

  Een openbare aanbestedings procedure veronderstelt transparantie en marktwerking, maw het beste voor je geld. Men gaat compleet voorbij het feit dat met bestaande operaties, de praktijk met een (management) plan wordt vergeleken. Het is een een wurg middel om bestaande operaties naar efficientie te drijven met een ¨try end error¨ schema. Bij een goede bestaande operatie zal de opponent/concurrent onder moeten bieden voor gunning en daarvoor te weinig berekenen voor bedrijfs risico´s en in het tegenovergestelde geval, bij een huidige slechte onrendabele exploitatie, zal de nieuwkomer met zijn studie rekeninghouden met teveel bedrijfsrisico´s om maar vooral niet dezelfde fouten te maken als de huidige exploitant. Kortom, dat zogenaamde transparante proces zal een eb en vloed met veel ergenis en frustratie teweeg brengen omdat ambitieuze nieuwkomers toegang eisen, via politieke vrienden, en bestaande kuddes voordurend het zwaard van Damocles, de risico´s én de politiek, boven het hoofd hangt. Daarbij komt dat die regelmatige aanbesteding een voordurende afleiding is van de werkelijke exploitie en daarmee de broodnodige beheersaandacht weg trekt van de hoofdzaken.

 • joannes

  @agmmac, het nut van openbare aanbesteding is vooral bureaucratisch! Men moet zich politiek kunnen verantwoorden. Én natuurlijk een kans voor oppertunisten die daarmee een kans krijgen om een exploitatie de ruïneren. Het gaat tenslotte om publiek geld!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.