Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Denemarken verlengt stierenpremieregeling

Kopenhagen - De Deense rundveehouderij kan ook volgend jaar nog aanspraak maken op een stierenpremie. Het landbouwministerie voteert daarvoor 13 miljoen euro. Doel is om de sterk gegroeide export van nuchtere kalveren te beperken.

Deze nam vorig jaar ten opzichte van 2011 met bijna 100 procent toe naar een kleine 40.000 dieren. De verlenging van de premieregeling op nationaal niveau is volgens landbouwminister Mette Gjerskov niet in strijd met het EU-beleid. Zij wijst er verder op dat de rundveehouders het economisch moeilijk hebben.

De stierenpremie zou in de EU aanvankelijk met ingang van 2012 geheel afgeschaft moeten zijn, maar naderhand is water bij de wijn gedaan, zodat tot 2014 nog 40 procent van de oorspronkelijke premie kan worden uitgekeerd. In 2015 komt er op grond van de landbouwbeleidshervorming helemaal een eind aan deze aan de productie gekoppelde subsidie, ook in Denemarken.

In tegenstelling tot de Denen zijn de stierenmesters in Duitsland overwegen tevreden met de economische situatie. Dat kan worden opgemaakt uit een enquête van het von Thünen Insitut en de universiteit van Göttingen. Zeventig procent van de vleesveehouders betitelen hun economische situatie als 'goed' of 'zeer goed'. Eenderde van de ondervraagden mikt op uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten. Corr

Eén reactie

  • schoenmakers1

    kun je maar weer zien hoe de overheid met de boeren om kan gaan, nu nog stierenpremie, hier in nederland kon je lang geleden kiezen als vleesveehouder, of maispremie, of stierenpremie, dat noemen ze een europa

Of registreer je om te kunnen reageren.