Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

DOC betaalt meer dan FrieslandCampina

Hoogeveen - DOC Kaas betaalt haar leden ook in april een gemiddeld hogere voorschotprijs uit dan FrieslandCampina. Dit blijkt uit de prijs die DOC bekend heeft gemaakt. Over april betaalt de coöperatie haar leden een voorschot uit van €34,67 per 100 kilo, terwijl FrieslandCampina €34,62 betaalt.

Deze prijzen zijn exclusief btw en na aftrek van 5 cent PZ-heffing en gelden bij een jaarleverantie van 700.000 kilo. Bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo betaalt DOC netto €35,09 uit, terwijl FrieslandCampina €34,82 betaalt. In deze prijzen is de weidegangtoeslag van 50 cent per 100 kilo, die beide bedrijven betalen, niet meegenomen.

Ook in maart betaalde DOC een hogere voorschotprijs uit dan FrieslandCampina. De verhoging deze maand bij DOC komt van een plus van 5 cent op de vetprijs. Die komt uit op 3,29 per kilo. En van een plus van 12 cent op de eiwitprijs. Die staat nu op €6,58 per kilo.

DOC-directeur Jannes Oosterveld meldt dat tijdens de zojuist gehouden rayonvergaderingen is gesproken over de strategie voor de jaren 2013 tot en met 2017. Ook is gesproken over de plannen om de zuivelketen bij DOC verder te verduurzamen. Die verduurzaming wordt uitgevoerd aan de hand van het Melkkompas-model. Dit wordt per 2014 onderdeel van de leveringsvoorwaarden. Leden die deelnemen aan weidegang, moeten zich daar binnenkort voor aanmelden.

De laatste weken ging het gerucht dat DOC Kaas opnieuw in gesprek zou zijn met het Deense Arla. Directeur Oosterveld ontkent echter dat daar sprake van is. "Wij hebben ervoor gekozen om zelfstandig verder te gaan en daar blijven we bij," stelt hij.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Nog 18 nachtjes slapen en dan is het maandag 6 mei 2013, de sirene's zullen loeien en dan knalt FC naar de 40 cent met de garantieprijs. Kijken wie dan volgt, wordt een interessante zomer.

 • daan1908

  Beste Klaas , als dit zo blijft , ongeveer gelijk , wordt het verschil vanaf augustus 5 cent in het voordeel van FCDF .
  FCDF werkt met zomerhefing en wintertoeslag , ach eigenlijk zonde van mijn tijd . Als steeds de helft maar wordt opgeschreven kun je hier wel aan de gang blijven .

 • BO(skabout)ER

  sinds wanneer krijgen boeren bij FCDF 5,5 cent zomerheffing meneer daan1908

 • BO(skabout)ER

  overigens is de titel wel dramatisch

 • klaas.van.der.horst1

  @Daan: Het blijft toch interessant om te zien hoe deze 2 grootste zuivelcoöps van Nederland het doen. En was het maar zo simpel als jij schetst: nu een voorjaarsheffingvan 2,30 voor Frica en v.a. august 2,45 erbij. In theorie is dat 1dd een verschil van bijna 5 euro/100 kilo. De praktijk pakt wel eens anders uit. DOC kan natuurlijk ook stilzwijgend z'n betaalregime aanpassen, terwijk Frica behoorlijk kan spelen met de garantieprijs op maandbasis - om maar een paar mogelijkheden te noemen.

 • daan1908

  Klaas , ik ben blij met jouw heldere antwoordt . Jij merkte nog op dat DOC stilzwijgend zijn betaalregime kan aanpassen . Nou een ding kan ik wel met 100 % zekerheid zeggen dat zal niet lukken . Er is onrust
  bij grotere leveranciers ivm A-Ware in N- Nederland . Tevens laat Frica
  zich echt niet de spreekwoordelijke kaas van het brood eten .
  Een goede garantieprijs zal het antwoord zijn . We krijgen een uitermate spannende tijd op melkprijsniveau .

 • klaas.van.der.horst1

  Hoi Daan, spannend wordt het zeker. Een reden te meer om ze goed te volgen. DOC heeft natuurlijk druk op de ketel om goed te presteren, maar wil/moet ook extra investeren in een tweede kaaslijn en moeten z'n kaasoutlets (Kraats, CPH en productie voor handelaren)beter laten renderen. Bij Frica geeft de garantieprijs op maandbasis ruimte om te spelen, willen ze een echt hogere prijs dan het mandje van hun garantieprijsformule, dan moeten de leden zich laten horen richting de top.

 • Zuperboer

  De leden laten zich al volop horen op de vergaderingen, o.a. over een structureel hogere garantieprijs(lees: toonaangevende melkprijs voor NW-Europa), het separaat gaan uitbetalen van lactose op de vet- en eiwitprijs en het liquide maken van de ledenobligaties. Of de directie hier naar luistert is afhankelijk van het doorzettingsvermogen van de ledenraad. In 2014 verandert FC zijn uitbetalingssystematiek voor de daaropvolgende jaren en daarvoor zal er zeer waarschijnlijk niets gaan veranderen zo is de boodschap die men verkondigt naar de leden.

 • koestal

  Als DOC nu gaat zeggen dat ze een halve cent meer gaan uitbetalen dan Aware,is iedereen weer blij

 • koestal

  DOC haalt veel melk uit Friesland ,dat is veel heen en weer gesleep van melk,dat is niet duurzaam

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.