Rundveehouderij

Nieuws 21 reacties

Chinees bedrijf bouwt babymelkpoederfabriek in Assen

Assen - Het Chinese bedrijf Xian Consummate investeert miljoenen in de bouw van een babymelkpoederfabriek in Assen. Daartoe heeft het bedrijf samen met een Nederlandse ondernemer een intentieverklaring getekend.

De gemeente Assen wil nog niet bekend maken om welke Nederlandse ondernemer het gaat. Vermoedelijk gaat het om het Nederlandse bedrijf Scepter Brands Company, een bedrijf dat zaken doet met het moederbedrijf van Xian Consummate: Konful International Limited uit Hongkong. Scepter Brands Company zet onder de merknaam Babymill babyvoeding in onder meer China af, zo laat directeur Christian Maas (61) weten. Hij geeft aan zo'n drie jaar met het merk Babymill op de markt te zijn. Aan de verpakking is duidelijk te zien, Nederlandse vlag en molen, dat het om een Nederlands product gaat. De tekst 'made in de EU' is volgens Maas een bewuste keuze, en hij verzekert dat het om babyvoeding gemaakt van Nederlandse melk gaat. Maas wil niet eerder dan volgende week reageren op het nieuws uit Assen.

Volgens wethouder Henk Matthijsse uit Assen gaat het om een uniek concept. Hij doelt op het feit dat de Chinezen zowel investeren als bouwen in Nederland. De bedoeling is dat de babyvoeding wordt geëxporteerd naar China, waar het vertrouwen in binnenlands geproduceerde melk sterk is afgenomen na vervuiling met melamine in 2008. Minstens zes kinderen kwamen om door acuut nierfalen na gebruik van melkpoeder besmet met de stof melamine. Nog eens 300.000 kinderen werden ziek. De vraag naar buitenlandse babyvoeding steeg vervolgens explosief.

Het Financieel Dagblad meldt dat de fabriek in totaal tussen de 20 en 30 miljoen euro gaat kosten. Onduidelijk is of dit om een totaalbedrag gaat of om slechts een eerste investering. Voor een complete fabriek gaat het volgens deskundigen om een te laag bedrag. Ter illustratie: FrieslandCampina investeert  in vier jaar tijd alleen in haar productiefaciliteit voor babyvoeding in Beilen al 145 miljoen euro.

De gemeente Assen meldt dat betrokken partijen de gesprekken volgende maand voortzetten. Doel is om in januari 2014 met de bouw te kunnen beginnen. De fabriek, met een totale oppervlakte van 2 tot v4 hectare, wordt gerealiseerd op het nieuwe bedrijventerrein Assen-Zuid. De Nederlandse ondernemer neemt volgens de gemeente de aanvoer van grondstoffen en de productie voor zijn rekening. Het Chinese bedrijf zorgt voor de distributie in China.

De opening is voorzien in januari 2015. In eerste instantie biedt de onderneming werk aan 60 tot 70 mensen. Op langere termijn wordt een verdere groei van werkgelegenheid voorzien tot 200 fulltime werknemers.

Nederland is niet het enige land waar de Chinezen voet aan wal zetten. Eerder werd al bekend dat de het Chinese Synutra samen met de Franse zuivelcoöperatie Sodiaal een fabriek voor melkpoeder en lactosérum gaat bouwen in Carhaix bij Brest in Bretagne. De fabriek krijgt twee droogtorens en moet begin 2015 gaan draaien. Hier gaat het om een investering van 100 miljoen euro.

Laatste reacties

 • abtje

  Al die fabrieken bijbouwen. Straks vechten de verwerkers elkaar letterlijk kapot voor de melk.

 • wijntje41

  Als ze dan ook maar zich het lazerus betalen (aan ons)

 • Venstra

  Merk nog steeds WEINIG van die 'enorme vraag'

 • Mozes

  Een fabriek in Chinese handen....
  We moeten vrezen dat hiermee de goede naam van het Nederlandse product kapot gemaakt kan worden.

 • agratax2

  Mozes je bent te negatief. De Chinezen willen net onze goede naam gebruiken niet misbruiken. Ik zie dit als het begin van een nieuw koloniaal tijdperk, waarbij moeten luistern naar de nieuwe wereld heersers. Dankzij de enorme lobby van de handel om de wereld handel vrij te maken en zo snel mogelijk de arme landen er boven op te helpen.

 • abtje

  Agratax1, mag ik het met je oneens zijn? De Chinezen hebben een andere agenda dan de hele wereld armoedevrij te maken. Kijk maar hoe ze Afrika helpen. Kopen de boel op, zetten er Chinezen aan het werk, halen de buit weg en sturen alles naar China. Er word geen Afrikaan beter van.

 • Hans Brasil

  hoeveel Nederlandse bedrijven hebben fabrieken in China? en wat zouden de Chinezen daar van vinden? Tja, wie is er hier nou hypocriet

 • W Geverink

  Na het paardevlees schandaal vragen de Chinezen zich natuurlijk af of ze niet op het verkeerde 'paard' aan het wedden zijn...

 • joannes

  Het is net als in een Derby; eens komt de tijd dat de Kampioen met het meeste gewicht ingehaald wordt door een nieuwe met minder gewicht! Voor gewicht moet je dan ¨verplichtingen¨ lezen!

 • abtje

  @Hans, hypocriet is niemand in dit geval.
  De fabrieken in China worden beide partijen beter van, dat is wat anders dan het Afrika gebeuren.

 • abtje

  @Joannes. En voor kampioen met het meeste gewicht moet je dan FC lezen?

 • joannes

  Dus@abtje, ik hoop dat ze wakker en getraind zijn bij FC want anders verliezen ze de wedstrijd. Een ding is duidelijk: Die Chinezen importeren eerst de babby voeding die ze zelf produceren in Nederland voordat ze bij FC de centen gaan brengen. En ...wanneer ze het kunstje kennen en kunnen met die ambitieuze , Nederlandse, mogelijk recent van de gespecialiseerde opleidingen ,professionals, copieëren ze de veehouderij met de productie naar China met dezelfde, inmiddels gevestigde, merknamen en hebben ze de Nederlanders alleen nog maar nodig voor een regelmatige update. Is het geïmporteerde ontwikkelingshulp of bedrijfsspionage? Nederlanders noemen het wereldhandel, daar zijn we tenslotte groot van geworden!

 • abtje

  @Joannes Zo'n vaart zal dat nu ook weer niet lopen:-) China is even klaar met hun eigen melk met melanine. Bovendien is het land enigzins verontreinigd. Van lucht, water en bodem. Daar haal je niet zo maar onze melkkwaliteit af. En dat hoeven ze ook niet. Kopen ze wel hier. Het punt is/wordt hoe kom je aan Hollandse melk. De Fc mag onderhand ook wel eens een keer wakker gemaakt worden. In plaats van de grootste en een prijszetter te zijn, zijn ze al jaren de prijsdrukker. De rest haakt er wel op in. waarom zou je meer betalen als Fc dat ook niet doet.

 • joannes

  @abtje, ik hoop dat die rest er eens op in hakken in plaats van haken. Het scheelt slechts één letterje. Maar ja met in de stallen nog een overcapaciteit zullen de boeren zelf de prijzen wel gaan drukken met meer productie. En dat het zo´n vaart niet zal lopen heb je gelijk in voor de eerste 10 jaar maar in 10 jaar kan er veel gebeuren in China, dat hebben ze op andere terreinen al bewezen; Van fouten leren ook de Chinezen!

 • koestal

  Chinezen kopen hier in Nederland al veel babymelk in de supermarkten als ze hier op bezoek zijn,om mee te nemen naar China

 • aarthamstra1

  Een ding is........Zeker Wat ZLTO VION kapot heeft gemaakt .Zal de Chinees nooit lukken

 • jordi 1455

  aarthamstra1 dan moet de Vion meer vlees naar China exporteren daar kunnen ze grof geld verdien want de vraag is hoog door de toenemende welvaart daar.

 • Bison

  Chineese tietjes staan ook droog zeker??,..moedermelk is uit de tijd of er is geen ruimte voor melk vanwege de implants.

 • abtje

  @Bison, moedermelk heeft wel de allermooiste verpakking.:-)

 • koestal

  er komt ook nog een Chinees babyvoedingfabriek bij Heerenveen

 • poldes

  uit alle wereldse zuivelinvesteerders in nederland is af te leiden;dat er nergens zo,n goed en goedkope grondstof,geproduceerd en geleved wordt als door de nederlandse melkveehouder.
  dat is aan een kant gunstig.
  dan mag je heel veel blijven produceren,doordat je concurerend bent.
  de andere kant is misschien ongunstig omdat je beneden de kostprijs produceert.
  het is voor de melkproducent topsport.
  veel melk goedkoop en goed afleveren en zorgen dat je onroerend goed en vermogen op peil blijven.
  uit statistieken van de afgelopen 10 jaren komt dit niet naar voren.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.