Rundveehouderij

Nieuws 1865 x bekeken 9 reacties

Brits winterweer doodt 25.000 dieren

Cardiff – Door de strenge winter met veel sneeuw zijn in de Britse veeteelt naar schatting meer dan 25.000 schapen, lammeren en runderen omgekomen.

De laatste ‘officiële’ cijfers komen op 19.910 schapen en 4.729 runderen maar gevreesd wordt dat er nog grote aantallen dieren onder de sneeuw liggen of anderszins door de kou zijn omgekomen.

Nu de sneeuw in Wales, Schotland en Noord-Ierland langzaam begint te verdwijnen, vinden boeren vrijwel dagelijks dode dieren. Bij de slachtoffers gaat het vooral om dieren die vrij in de heuvels of elders rondzwerven en die zich vaak op grote afstand van de boerderij zelf bevinden. In het eerste kwartaal hebben de kadaverdiensten 148.647 schapenkarkassen opgehaald, dat is 20.000 meer dan een jaar geleden. Daarnaast werden ook 82.883 karkassen van runderen verwijderd, een toename met bijna 5.000. Die cijfers zijn afkomstig van de National Fallen Stock Company dat een nationale database bijhoudt. Inmiddels heeft de landsregering van Wales boeren tijdelijk toestemming gegeven om omgekomen dieren ter plaatse te begraven. De betrokken boeren moeten de gegevens wel vastleggen en ook doorgeven aan de plaatselijke autoriteiten.

Laatste reacties

 • abtje

  Partij van de dieren blij, dit is natuur...

 • Bison

  Dat heeft weinig met de natuur van doen abtje,ik zie het meer als dierenmishandeling,die beesten zijn gewoon verhongerd en hypotermia deed de rest.kou en veel sneeuw kan kan een schaap koe of paard wel tegen mits ze wat te vreten hebben.
  Een veehouder is verantwoordelijk voor het welzijn van zijn vee.
  Als die beesten niet meer bij het gras kunnen komen vanwege de dikke sneeuwlaag heeft de eigenaar de plicht om kosten wat het kost alternate voer en shelter te verstrekken.
  Wij hebben hier bijna elk jaar een lange strenge winter met veel sneeuw en hier hoor je die dingen bijna niet of het moet om diermishaneling gaan.

 • abtje

  Ben het helemaal met je eens, dit gebeurt hier constant op de natuurterreinen.
  Te veel dieren en niets te eten, die dus verhongeren. Hoe langer dat duurt, des te mooier ze het vinden, dat is de PVDD natuur...

 • jamiemf

  ja toch hun willen toch allen koeien in de wei. en al kijken ze dan in hun achter tuin als ze die hebben weten ze gelijk hoe veel gras er staat.

 • Bison

  lamief Koeien in de wei en wel of geen gras heeft hier niks mee te maken.
  Er kan zat gras staan maar als er een halve meter half bevroren sneeuw op ligt dan kunnen ze er niet meer bijkomen, punt uit.

 • jamiemf

  volgens mij kwam deze sneeuw erg onverwacht (of zo veel)

 • Bison

  Dat is geen excuus,het duurt wel een week voordat die beesten zachtjes aan beginnen te peigeren,tijd genoeg om voer bij ze te brengen

 • koestal

  Ach, wij hebben hier de Oostvaardersplassen ,was voor een paar jaar terug hetzelfde, maar niet zozeer door winterweer maar door overbevolking van dieren en dus te weinig voer voor deze dieren

 • leo,s vriend

  Bison, Ik heb de beelden op het journaal gezien,boer groef schapen uit 2 meter sneeuw! Deze sneeuw was opgewaaid langs de stenen muren die in de UK vele honderdduizenden hectares omwallen en schapen zoeken de beschutting van die muurtjes op bij harde wind en sneeuw.
  Al met al een rotsituatie maar ik geef het je te doen,20 km muurtjes doorspitten op zoek naar je schapen en dat alles binnen 2 dagen (voordat de schapen gestorven zijn)

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.