Rundveehouderij

Nieuws 760 x bekeken

Belgische kaasmarkt groeit verder door

Brussel - De gemiddelde Belg heeft afgelopen jaar ruim 12 kilo kaas gekocht en besteedde er zo’n 112 euro aan. De totale kaasmarkt groeide 2,4 procent in volume én in besteding per hoofd. "Binnen deze markt wordt meer dan de helft van het volume ingenomen door de harde kazen, maar het zijn vooral de verse en de halfharde kazen die terrein winnen", deelt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) mee. Ook het kleinere segment van de geiten- en schapenkaas groeide in 2012 verder door. De gemiddelde kaasprijs bleef stabiel op 9,28 euro per kilo.

Het marktonderzoeksbureau GfK PanelServices Benelux analyseert, in opdracht van het Vlam, de aankopen van 5.000 Belgische gezinnen. De crisis had geen impact op de hoeveelheid kaas die de consument aankocht, maar het dreef hem wel naar de hard-discount. Dit kanaal groeide, na enkele mindere jaren, tot boven de 30 procent marktaandeel. De klassieke supermarkt blijft wel marktleider met 46,7 procent marktaandeel.

Op langere termijn bekeken, lust een Belg steeds meer kaas. Er lag vorig jaar 1,5 kilo kaas meer op de plank van de gemiddelde Belg dan elf jaar geleden. Vorig jaar kon kaas, na een minder 2011, opnieuw aanknopen met een groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.