Rundveehouderij

Nieuws 930 x bekeken

Nu Britten in de ban van rantsoenering babymelkpoeder

Deventer - De rantsoenering van babymelkpoeder, die al enige tijd speelt in de Nederlandse winkels, houdt nu ook de Britten in de ban. Dat komt nadat Danone UK alle grote winkelbedrijven in het land heeft gevraagd klanten niet meer dan twee bussen babymelkpoeder van haar merken Aptamil en Cow and Gate te verkopen.

Danone is met die twee merken, die overigens niet afkomstig zijn van de Nederlandse dochter Nutricia, marktleider in Groot-Brittannië. Inmiddels hebben alle grote supermarkten in het land toegezegd zich aan het verzoek te houden. Volgens de Britse tak van de Franse zuivelgigant is de rantsoenering nodig om te voorkomen dat handelaren en anderen de winkels afstruinen en er alle babymelkpoeder wegkopen om dat vervolgens illegaal te exporteren naar China.

Een deel van de Britse melkpoeder wordt ook aan klanten in China verkocht via webwinkels, een ander deel wordt door 'Britse Chinezen' naar hun familie gestuurd. Dat alles leidt de laatste tijd regelmatig tot tekorten in de Britse winkels wat Danone de ouders daar niet wil aandoen. ''Wij bieden onze klanten excuus aan voor het eventuele ongemak'', aldus de Franse zuivelgigant. Eenzelfde situatie doet zich in Nederlandse winkels voor nadat ook hier babymelkpoeder al enkele weken geleden op rantsoen ging. ''Het gevolg is dat veel ouders die erg gehecht zijn aan hun vertrouwde merk zijn gaan hamsteren waardoor precies de tekorten ontstaan die we juist willen voorkomen'', aldus een woordvoerster van Albert Heijn.

In China heerst een enorme vraag naar Westerse merken babymelkpoeder na jaren van schandalen rond melkpoeder van Chinese makelij of merken waarbij een aantal baby's overleed en vele duizenden ziek werden. Grote Europese fabrikanten spelen daar ook op in met nieuwe fabrieken, zoals één van FrieslandCampina in Beilen. Ook Danone UK meldt dat het de productie gaat opvoeren. De vraag is echter op dat het probleem oplost. De Chinese ouders van jonge kinderen kopen vanwege de schandalen het liefst babymelk in pakken die uit het buitenland zelf afkomstig zijn. Een woordvoerster van de Nederlandse ambassade in Beijing verwoordt het zo: ''Ze kopen nog liever babymelkpoeder in een verpakking die ze niet kunnen lezen dan in een blik met alles in het Chinees er op.''

Of registreer je om te kunnen reageren.