Rundveehouderij

Nieuws

'Zoutgehalte Goudse kaas met 10 procent gedaald'

Zoetermeer - De zuivelsector heeft het zoutgehalte in Goudse kaas de afgelopen jaren weten te verlagen. Het zoutgehalte van Goudse kaas is nu 22 procent lager dan in 2006, en 10 procent lager dan in 2010.

Dat meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) liet zich in juli 2012 nog negatief uit over het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen, zoals kaas en vleeswaren. Minister van volksgezondheid Edith Schippers dreigde bij onvoldoende voortgang met stappen voor de invoering van een wettelijke norm.

Zout in kaas heeft een belangrijke functie wat betreft houdbaarheid en smaakbeleving. Bij natuurgerijpte kazen zoals Gouda kaas moet de kwaliteit en veiligheid van de kaas ook aan het einde van de rijpingstijd gegarandeerd zijn. Het verlagen van het zoutgehalte in kaas vergt daarom volgens de zuivelondernemingen veel onderzoek en tijd.

Ook op het gebied van verzadigd vet heeft de zuivelsector volgens de NZO vooruitgang geboekt. Dankzij productinnovatie is er een groter aanbod van producten met een lager vetgehalte, waaronder 20+ en 30+ kaas. In de categorie melkproducten kiest inmiddels 90 procent van de Nederlandse consumenten voor varianten met een laag vetgehalte.

Minister Schippers heeft inmiddels in een brief aan de Tweede Kamer laten weten voldoende voortgang te zien in het verlagen van zout en verzadigd vet in levensmiddelen. Uit een voortgangsrapportage van het RIVM blijkt dat in een aantal sectoren goede resultaten zijn behaald. Volgens Schippers hebben bedrijven inzet laten zien door hun producten te verbeteren. Zij vertrouwt voor verdere verlaging van zout en verzadigd vet op zelfregulering door het bedrijfsleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.