Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Veehouders kiezen korrelkunstmest

Apeldoorn - Het koude voorjaar beinvloedt de keuze van veehouders voor de soort meststoffen die zij gaan gebruiken voor de bemesting van hun graslandpercelen. Dat stelt Agrifirm Feed in Apeldoorn.

Door het aanhoudend koude weer kiezen veehouders meer voor gekorrelde kunstmest in plaats van vloeibare meststoffen. Reden daarvoor is dat stikstof in korrelkunstmest nu sneller voor de plant beschikbaar komt dan stikstof in ureumhoudende vloeibare producten.

Als de temperatuur de komende weken stijgt zal er een explosieve grasgroei volgen. Daarvoor moet stikstof voor de plant vlot beschikbaar zijn. “Ureumhoudende producten komen momenteel te langzaam vrij en zijn daarom voor dit uitzonderlijke voorjaar minder geschikt”, legt Mark de Beer, productmanager Ruwvoerteelt bij Agrifirm Feed uit.

Op dit moment is de bodemtemperatuur nog zeer laag. Deze omstandigheid vertraagt het proces van stikstofomzetting (nitrificatie) sterk. Meststoffen kunnen drie verschillende vormen van stikstof bevatten: ureum, ammonium en nitraat.

Onder invloed van bodemtemperatuur en vocht vindt de omzetting plaats van ureum naar ammonium. Dat wordt weer omgezet in nitraatvorm en wordt dan opgenomen door de plant.

"We merken dat veehouders, die eerst van plan waren om het grasland vloeibaar te (laten) bemesten met bijvoorbeeld Urean, nu toch kiezen voor korrelmeststoffen zonder ureum. De bestellingen KAS Zwavel en samengestelde Grasmixen, een eigen product van Agrifirm, zien we dan ook duidelijk toenemen", zegt De Beer. Voor een geslaagde eerste snede gras benadrukt Agrifirm het belang van een passend bemestingsadvies.

Laatste reacties

 • info519

  Helaas worden de doseringsvorm en stikstofvorm weer door elkaar heen gehaald. Dit moet je los van elkaar zien, korrel of vloeibaar is puur de doseringsvorm en kunnen beide uit Nitraat, Ammonium en Ureum bestaan.
  De stikstof bron ureum ook rechtstreeks opneembaar door de plant en daarom is het wel degelijk interessant om met ureumkunstmest te bemesten alleen zal de gift hoger moeten zijn i.v.m. late mineralisatie. Juist bij explosieve grasgroei moeten we uitkijken met nitraat wat zorgt voor meer NPN en schevere OEB DVE verhouding in het gras. Ureum wordt namelijk actief opgenomen naar behoefte en Nitraat passief via het bodemvocht. Kies je dus voor maximaal ruw eiwit of kwaliteitseiwit waar de koe wat mee kan?

 • deer123

  Info 519, het gaat denk ik niet om de werking van de verschillende producten, maar over de toediening vorm, jaren achter elkaar vloeibaar geprikt door loonwerker, dit jaar weer voor het eerst zelf strooien, omdat de loonwerker
  dit jaar de 2000 ha nooit in een week kan doen

 • koestal

  dierlijke mest is bijna op,dus kunstmest

 • koestal

  dierlijke mest is bijna op,dus kunstmest

 • peter1939

  nitraat(kas) is vergif (azote in het frans) Snap niet dat het nog mag in nederland....Zal wel met lobby te maken hebben van DSM en daaraan gekoppeld de grote cooperaties die de boeren wijsmaken dat het om re in gras gaat ipv dve. Waarom is nederland 1 vd weinige nitraatgebruikers itt tot buitenland wara veel meer ureum gebruikt wordt???? zal zeker veranderen in toekomst, is la aan de gang, kwartje valt al hier en daar....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.