Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Vaccinstudie met veranderde bacteriën mag

Boxmeer – Intervet International mag een vaccinstudie met genetisch veranderde bacteriën uitvoeren onder kalveren. Het ministerie van Milieu en Infrastructuur heeft daar een vergunning voor afgegeven.

De diergeneesmiddelenfabrikant wil met zijn onderzoek een nieuw vaccin ontwikkelen tegen longontsteking die wordt veroorzaakt door Mannheimia haemolytica en Pasteurella multocida.

Bij de twee genetisch veranderde bacteriën waarmee Intervet wil werken (de P. multocida delta-hyaE en de M. haemolytica Lkt) is een gen weggehaald. Met de afwezigheid van deze specifieke genen is het ziekmakende vermogen van deze zogenoemde deletiemutanten kleiner.

Intervet wil de deletiemutanten toedienen aan maximaal 1.500 kalveren op zijn proefbedrijf in het Brabantse Stevensbeek (gemeente Sint Anthonis).

De dieren krijgen het bacteriële vaccin als ze een week oud zijn (mogelijk later opnieuw) in combinatie met levend verzwakt wildtype Bovine Respiratory Syncitial Virus, Pi3-virus (para-influenza) en BHV (bovine herpesvirus/IBR, Infectious Bovine Rhinotracheitis Virus). Met de toediening van de combinatie wil Intervet de immuniteit van het jongvee opbouwen. Zo wil het concern op de markt voor rundergeneesmiddelen tegen Mannheimia haemolytica en Pasteurella multocida een nieuw vaccin ontwikkelen en daarmee in 2018 op de markt komen.

Ondanks meerdere bewaren tegen een milieuvergunning op grond van het Besluit genetisch gemodificeerde organismen (ggo) milieubeheer, heeft het Rijk groen licht gegeven voor de vaccinstudie. Het milieuministerie schrijft in zijn beoordeling dat de schadelijke gevolgen van de studie voor mens en milieu verwaarloosbaar klein zijn. Belanghebbenden kunnen daartegen nog tot en met 23 april bij de Raad van State in beroep gaan.

Eén reactie

  • abtje

    Zal best wel nodig zijn, maar laat niks ontsnappen.
    Is al te vaak gebeurt, denk aan MKZ, ontsnapt via riool, wat onmogelijk was, zogenaamd. De gevolgen zijn bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.