Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Tijdige inzet pijnpreventie baat dier en veehouder

Laren - Tijdig inzetten van een pijnstiller en ontstekingsremmer draagt bij aan het welzijn van melkvee en levert een sneller herstel van dieren, grotere arbeidsvreugde bij de veehouder en economisch voordeel op. Dit staat als een paal boven water voor de deelnemers in het netwerk 'De Pijnpoli'.

Dit netwerk heeft tijdens het afsluitend seminar in Laren de Pijnscorekaart en de Pijnpreventietabel gepresenteerd. Het is het resultaat van twee jaar netwerken van en door boeren, begeleid door dierenartsen en het UGCN (Uiergezondheidscentrum Nederland). Het ziet de inzet van pijnstillers, koortswerende en ontstekingsremmende middelen als een belangrijk hulpmiddel voor zowel koe als veehouder. De Pijnscorekaart geeft in drie fases de mate van pijnbeleving aan bij dieren op gebied van algemene aandoeningen en mastitis en klauwaandoeningen in het bijzonder. Aan de milde, ernstige en zeer ernstige vorm van de aandoeningen zijn acties gekoppeld. In de Pijnpreventietabel worden praktische handvatten gegeven om pijn te voorkomen, te verzorgen en te verplegen. De 15 deelnemers van het netwerk zeggen allen dat pijn bij koeien en kalveren vooral een zaak van bewustwording is.

Laatste reacties

 • abtje

  Is het niet met heel erg veel dingen een kwestie van bewustwording?
  Zolas antibioticagebruik, droogzettersgebruik enzovoort.
  Je moet eerst dingen weten voordat je erna kunt handelen.

 • Miriamnu

  het feit al dat ze pijn lijden is toch rede genoeg om deze idiote industrie een halt toe te roepen. Het is walgelijk hoe blind mensen zijn als ze op deze manier met dieren werken. Pijn voorkomen is beter dan wat dan ook!

 • Mels

  Miriamnu zeker niet. Als je weet waar je over praat en weet wat dit artikel inhoud mag je terugkomen met een zinvolle reactie. Uit eerdere reacties is al gebleken dat jij geen kennis van zaken hebt en derhalve niets toevoegd. Helaas kan ook een dier pijn hebben dat gebeurt nu eenmaal in de grote boze wereld. Dat dit moeilijk te herkennen is en dat veehouders van elkaar leren om dit te voorkomen kan ik alleen maar als positief zien. Uit ervaring weet ik dat die pijn NIETS te maken heeft met de richting waarin jou bekrompen denkwijze naar toe gaat.

 • alco1

  Mariamnu. We weten wel wat jij wilt. Je gunt de dieren het leven niet. Zelfs de mestkuikens van zes weken genieten volop zolang ze het leven hebben. Maar van jouw mogen ze niet geboren worden. Dat is pas zielig. Je wilt allemaal mensen in de plaats voor de dieren, met al hun milieu belastende activiteiten. Allemaal on- ecologische natuur afbrekers. Je hebt boter op je hoofd.

 • alco1

  @miriamnu reactie graag, of doe jij alleen je zegje en verder lees je niets. Zo wordt je nooit iets wijzer.

 • Mozes

  Miriamnu, als jou hond of kat pijn heeft heb jij dat dan in de gaten? En als je het al in de gaten hebt wat doe je er dan aan?
  Pijn bij een koe wordt veroorzaakt door bv een uierontsteking of klauwontsteking. Wat is er volgens jou verkeert aan dat boeren zich bekwamen in het goed inschatten van de mate van pijn bij dit soort aandoeningen en daar het juiste beleid bij te voeren?

 • bankivahoen

  Spaar de moeite, mensen met extreme gedachtengangen gaan nooit in discussie. Ze hangen een soort geloof aan wat voor hen de leidende weg is.Dus agrarische aanverwanten doe geen moeite te reageren op miriamnu@. Raar dat zulke personen op site's zitten die ze haten ! Ik heb toch ook geen behoefte om op ngo sites te gluren !

 • alco1

  @ bankivahoen, door juist niet met hen in discussie te gaan wordt het een soort geloof. Dit is ook wat het LTO altijd doet. Een mooi voorbeeld was wel Annie Schreier met Marianne Thieme in het programma Pauw en Witteman. Alles wat Annie zei was pure waarheid, maar als je wat bereiken wil zul je de leugens van Marianne moeten ontkrachten.

 • Wijnand Hogenkamp

  @allen. Een mooi voorbeeld dat in het seminar naar voren kwam is de keizersnede. Dit gebeurt ook in de mensenwerld en is goed vergelijkbaar. Zou de behandelend arts een vrouw een dag na de keizersnede pijnstillers onthouden? Ik denk het niet. De vraag is of een koe een dag na ondergaan van een keizersnede ook nog pijn heeft/beleeft. Waarschijnlijk wel en het is het dan niet zinvol dat veehouders zich daar bewust van worden en daar actie op ondernemen? Het gaat er om dat pijn, die nu eenmaal voorkomt, beperkt kan worden. Ik stel dat koeien op een modern en vooruitstrevend bedrijf minder pijn ervaren dan vroeger door ingrijpen van de veehouder.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.