Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Tasten naar bron aflatoxinebesmetting

Zoetermeer/Rotterdam/Hamburg - De oorzaak van te hoge gehaltes aan aflatoxine in Nederlandse melk blijft onhelder, al zijn normoverschrijdingen in boerderijmelk al zes weken geleden aangetroffen.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) zegt niets te kunnen vertellen over traceringsonderzoek. In Duitsland, waar de publiciteit over aflatoxine-problemen eerder loskwam, is de bron van de besmetting teruggebracht naar voerhandelaren die ondeugdelijke Servische en Roemeense mais in omloop hebben gebracht. In eerste instantie was er alleen sprake van een partij van 45.000 ton Servische mais, die in Duitsland terecht is gekomen. Inmiddels is er ook een partij Roemeense mais in beeld, die in december vorig jaar via Gent is ingevoerd door de Hamburgse graanhandelaar Toepfer. Of dit alles is, valt niet te zeggen, omdat aflatoxine-besmettingen in mais ook onopgemerkt door de controle heen kunnen glippen.

Geweigerd

De voerindustrie in Nederland en Duitsland wist al sinds oktober vorig jaar dat in mais uit Zuidoost-Europa een hogere gemiddelde besmettingsgraad aanwezig was dan gewoonlijk. De klimatologische omstandigheden waren vorig jaar heel gunstig geweest voor de ontwikkeling van het schimmelgif. Mais uit deze regio werd daarom al strenger gecontroleerd dan gebruikelijk. De Nederlandse veevoerindustrie heeft als gevolg van die controles dan ook partijen geweigerd, vertelt directeur Francine van Rossem van kwaliteitscontrole-instelling Trust Feed. In Duitsland heeft een handelaar echter toch het besluit genomen om een verkeerde partij in mengvoer te verwerken.

Daardoor zijn vorige week meer dan 3.600 Duitse veebedrijven onder toezicht geplaatst. Volgens het Verbond van de Duitse Zuivelindustrie was echter in slechts één monster mengmelk (één tankauto) een daadwerkelijke overschrijding aangetroffen. Van vlees en eieren zijn nog geen uitslagen bekend. In de deelstaat Nedersaksen, waar de meeste bedrijven onder toezicht staan, is inmiddels ook helder dat via twee mengvoerbedrijven ondeugdelijk voer is uitgeleverd. Het probleem lijkt daar helder in kaart.

In Nederland is dat vooralsnog niet het geval. Waar de verhoogde concentraties aflatoxine in melk van twee bedrijven vandaan komen, moet nog helder worden.

Ook moet nog helder worden waarom de zuivelindustrie en de voersector de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pas vorig week op de hoogte brachten van de problemen. De zuivelindustrie kende het probleem medio januari al, certificeringsorganisatie GMP+ wist naar eigen zeggen begin februari van problemen met twee ladingen pluimveevoer (maar de gehaltes aan aflatoxine in dit voer bleef net onder de norm, stelt ze) en Trust Feed waarschuwde de NVWA rond 19 februari.  Deze overheidsdienst begon eind vorige week met een officieel traceringsonderzoek. Resultaten daarvan waren maandagavond nog niet bekend.

Bijproducten

Naar aanleiding van de vondst van te hoge concentraties aflatoxine in voer en melk zijn de controles geïntensiveerd. Daaruit zijn tot nu toe (naar bekend) geen nieuwe resultaten gebleken. Trust Feed heeft bovendien besloten om ook te inventariseren welk bijproducten van mais op de markt worden gebracht. Het gevaar is namelijk reëel aanwezig dat mais met te hoge concentraties aflatoxine wordt gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Restproducten daarvan worden vaak weer als veevoer gebruikt, met het risico dat via die stroom aflatoxine in nog geconcentreerder vorm weer bij het vee terecht komt.

Laatste reacties

 • koestal

  iedereen weer wakker geschud

 • agratax2

  Koestal iedereen wakker geschut. Fantastisch, maar doet de mens iets met deze ervaring die duidelijk maakt dat de Handel het echt niet nauw neemt met de volksgezondheid en alleen maar denkt aan eigen gewin. je zult moeten toegeven, dat het overmorgen zo weer kan gebeuren, zeker als de oorzaak onduidelijk blijft en er geen strafvervolging komt.

 • denker123

  Trust feed heeft nu pas besloten om te inventariseren welke bijprodukten van mais op de markt gebracht worden,tarwe bijprodukten zoals TGC worden blijkbaar nu nog vergeten.Dit moest eigenlijk hun eerste werk zijn na hun oprichting.Praten die Directeuren alleen maar over de hoogte van hun salaris en bijbehorende bonissen???

 • politiek

  Vooral leverkanker wordt genoemd als een extra gevaar naast de niet te garanderen veiligheid door RIKILT en RIVM voor onze kleuters en peuters bij AFLATOXINE. Opmerkelijk is dat het RIKIlT niet duidelijk is waarom NL resultaten niet zijn gepubliceerd in de NL rapportages over betrokken jaren.
  Als je dan dit artikel leest , en we hebben het over zo ongeveer de meest gevaarlijke kankerverwekkende stof dan vind ieder het wel best wat er verder in de keten ermee gebeurd.
  Weken geleden zijn al normoverschrijdingen AFLATOXINE aangetroffen en GEEN actie. ??.
  Hoe zit het nu met die beruchte controles waar de eigen veevoedersector zo trots op is, ??
  Men meet zo af en toe wel eens wat gifnormen die te hoog zijn , maar ach , zo wat.

 • riennl

  Met alle respect
  Politiek je kakelt als kip zonder kop zoals alle politici in Nederland
  De klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt en vervolgens een stuk onzin de media inschreeuwen.
  Ik heb gister al geschreven dat Aflatoxine B1 in de koe omgezet wordt in M1 in de melk dit is een niet prettige stof.
  Alle zuivelfabrieken en met name zij die zuivelvoeding produceren letten hier sterk op
  Ik weet zeker dat in zuigelingen voeding nooit de norm wordt overschreden.
  Aflatoxine gaat niet over neer vlees of eieren.
  Je kunt wel wijzen naar de mengvoederindustrie maar vergeet niet dat mengvoeder slechts een deel vormt van het menu van een koe.

 • Gerd

  Heeft ooit een herberekening gemaakt van de 4500 ha zijn maïs die besmet waren- crimineel in mijn ogen!!

 • politiek

  Beste riennl
  Ben je bewust dat men(RIKILT en RIVM) i.v.m. AFLATOXINE niet de veiligheid van onze kleuters en peuters kunnen garanderen in Nederland. !
  Ben je bewust dat het RIKILT niet duidelijk is waarom de NL resultaten niet publiceerd worden in de NL rapportages over betrokken jaren. ( er waren namelijk wel degelijk positieve metingen ! )
  Ben je bewust dat weken nadat men in Nederland positieve metingen heeft inzake AFLATOXINE er nog geen actie is. ( en daarna dus ook geen registratie en rapportatie )

 • info48

  Beste Politiek,
  Het is toch een hele geruststelling voor ons 'gewone'burgers dat er 'deskundige' mensen als U zijn en die hun 'deskundige' wetenschap ook met ons, op een 'constructieve' wijze, wil delen.

 • politiek

  Beste info48
  Sorry hoor maar het is niet mijn wetenschap.
  Ik weet al wel vrij aardig hoe je aan die ,,wetenschap,, kan komen.
  Mogelijk dat u twijfeld aan een RIKLILT of een RIVM.?
  Mogelijk dat u twijfeld aan de Nationale Recherche. ?

 • jordi 1455

  het schijnt dat het het gevaar van melk aflatoxine dit keer overschat wordt, er stond in de krant dat je wel een heel zwembad moet opdrinken voordat je de gevolgen van merkt. zo bewijst dat veel mensen van een mug een olifant maken.
  Het is ontdekt en men maakt er werk van, de verantwoordelijke mensen zijn die mais leveranciers en de Servische en Roemeense overheden die de maximale waarden voor aflatoxine te hoog hebben gelegd (10x hoger dan de toegestane hoeveelheid dat door de EU wordt toegestaan).

 • aarthamstra1

  Kom op lafaards wie heeft het vermarkt?? ZLTO????

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.