Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

TCB negatief over verlenging proef bovengronds uitrijden mest

Den Haag - De Technische Commissie Bodem (TCB) heeft een nieuw onderzoeksvoorstel, van de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) en de Noordelijke Friese Wouden (NDW), voor het bovengronds uitrijden van dierlijke mest afgekeurd. Het onderzoek voldoet volgens de commissie niet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een ontheffing van de verplichting tot emissiearme aanwending van drijfmest.

De staatssecretaris van Economische Zaken heeft de TCB om advies inzake het onderzoeksvoorstel gevraagd. Het voorstel is volgens de commissie onvoldoende onderbouwd en niet duidelijk. Ook wordt het voorstel niet innovatief genoemd en is volgens de TCB niet aannemelijk dat het onderzoek leidt tot het beoogde onderzoeksresultaat. Ook de noodzaak tot de gevraagde omvang van het onderzoek op 75 bedrijven wordt volgens de commissie in het onderzoeksvoorstel niet aangetoond.

Hoofdvraag van het voorgestelde onderzoek is hoe de samenstelling van drijfmest zo veranderd kan worden dat het ammoniumgehalte net zo laag wordt als het ammoniumgehalte in vaste mest. De aanwendingstechniek van drijfmest is volgens de TCB niet relevant voor deze onderzoeksvraag.

Aan een eerdere praktijkproef bovengronds uitrijden van mest, die drie jaar duurde, kwam dit jaar een einde. Betrokken veehouders moeten de mest van de overheid weer injecteren. Verlenging van de proef was volgens de overheid alleen mogelijk als het onderzoek gesteund zou worden door nieuw en relevant onderzoek. Dit is volgens de TCB niet het geval.

Laatste reacties

 • gjh

  zo te lezen snappen ze bij het TCB er helemaal niets van naar mijn idee lijdt de grond het minste als je er niet inkomt (heel logisch daar hoef je geen onderzoeker voor te zijn alleen praktijk ervaring)

 • Mels

  TCB WEG ERMEE.....ik lees: beoogde onderzoeksresultaat. Nou tatataaaa we zijn er weer.uitkomst opschrijven en dan het onderzoek erbij maken.

 • abtje

  Helaas Mels, opnieuw lezen. Het beoogde resultaat is/was bovengronds uitrijden toestaan.

 • LUCTOR

  Wat voor mensen hebben er zitting in de TCB en met wat voor belangen?
  En waarom steeds nieuwe onderzoeken gelijk over de NL grens in Duitsland word bovengronds uit gereden woon zelf niet ver van de grens en zie alleen al een verschil in de zode van grasland in een natte periode is de zode veel hechter als waar geinjekteerd is. Hierdoor vertrapt het vee de zode minder,over duurzaamheid gesproken,het is veel beter om iedereen vrij te laten hoe de mest word aangewend. Er is ook uit onderzoek gebleken dat bovengronds uitrijden minder ammoniak uitstoot gaf dan de verplichte aanwend technieken.

 • Demeter Griend

  Haal een trekkerrijbewijs, laat je trekker TUV/APK keuren en rij de grens over met je trekkerkenteken en sproei het over het grasland.

 • minasblunders1

  Grappig dat dit soort lieden praten over 'niet onderbouwd'. Laat nu zowel de mestwet als de ammoniak'uitstoot' niet onderbouwd zijn!! Daar hoor je ze niet over.

 • gjh

  klompjan je slaat de spijker op zijn kop alleen zie dat maar eens uit te leggen aan mensen die er niets van begrijpen (zoals TCB) ik denk dat er nu alweer een vies spelletje gespeeld wordt en de boeren weer op kosten jaagd.
  uit onderzoek blijkt inderdaad dat er weinig uitstoot is bovengronds

 • boelenham

  Mee eens Klompjan,maar? ...TCB... waar komt dit kutclubje nu weer vandaan

 • gjh

  club wat niets kan en tegen boeren is dus kunnen ze gelijk de afval container in veel herrie en niets kunnen dus

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.