Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Stikstofopname uit dunne fractie valt tegen

Wageningen - De stikstofopname uit dunne fractie valt tegen. De opname is niet 80 procent van de opname van kunstmest, zoals aangenomen, maar slechts zo'n 60 procent en daarmee vergelijkbaar aan de opname van drijfmest Dit is een van de conclusies uit een lopend onderzoek naar mestscheiding, verricht door Wageningen UR.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en het Productschap Zuivel. Een andere conclusie is dat mestscheiding de uitstoot van broeikasgassen slechts met 2 procent beperkt. Wel is de emissie van ammoniak uit dunne fractie hoger. Dit kan een oorzaak zijn van de tegenvallende stikstofwerking. Een andere oorzaak kan zijn dat de chemische samenstelling van drijfmest en dunne fractie niet veel anders is. Dat kan weer een gevolg zijn van het gebruik van relatief simpele mestscheidingstechnieken.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Het ZOU allemaal kunnen.

 • info104

  Bij mestscheiding direct uit de put wordt de mest ook alleen verdeelt in dunne en dikke fractie en word ze niet zoals in een vergister verhit en intensief geroerd, waarbij ook nog zuurstof word toegevoegd zodat er een omzetting plaatsvind van de amonia stikstof in nitraat stikstof waardoor de stikstofbenutting wel wordt verhoogd.

 • Mels

  Dit had een kind op kunnen schrijven.
  Mogen wij als sponsors van WUR even weten wat dit gekost heeft.Lijkt mij erg logisch dat mest scheiden niets verandert aan de samenstelling van de elementen in die mest.Waar kan ik mijn mastergraad ophalen??? En met mij nog een groot deel van boerend Nederland want wij kunnen hetzelfde met ons boerenverstand beredeneren.

 • joannes

  UIt de conclusie kan je lezen dat men naar een soort centraal rafinage proces wil. Alles wat boeren en hun omgeving zelf bedenken is niet goed genoeg! Eerst het probleem ammoniak uitvergroten, kortom het maatschappelijke en natuur probleem definiëren. En er vervolgens weer een extractrie industrie omheen bouwen die de boeren moeten onderhouden en betalen en de ingenieurs en ambtenaren kunnen beheren en bedrijven.

 • Sjaak

  Met alle respekt voor de reakties hier, maar er is nooit gesuggereerd door de wetenschap, dat een simpele mestscheiding voldoende is om 'kunstmest' te produceren. Dat is een illusie, die door de boeren de wereld is ingeworpen. Overigens heb ik zelf ook de ervaring met de dunne fraktie uit een mestverwerkingsinstallatie, dat dat toch echt niet te vergelijken is met de werking van kunstmest. Vind het een grote aanfluiting en een belediging voor de kunstmestindustrie om een dergelijk produkt te vergelijken met kunstmest.... De toepassing en werking zijn veel te afhankelijk en wisselend van verschillende faktoren, o.a. het weer. Tevens laat de samenstelling te wensen over, K-gehalte is veel te hoog voor weidebedrijven.
  Of dat raffinage een uitkomst biedt, zal nog moeten blijken. Feit is wel, dat dat waarschijnlijk veel te duur is en dat we die mest dus beter niet kunnen produceren...
  Conclusie; saneren die veestapel en produceren in balans met mestafzet c.q. grondgebruik!

 • joannes

  Dus, @Sjaak, meer mest betekent een ¨mestbelasting¨ die de wetenschap de gelegenheid geeft een raffinage process op te starten. Met de hoop dat het een aantal schaarse, lees verkoopbare, producten oplevert! We draaien er alleen omheen ivm de kosten, de acceptatie, en verpakken het in die container begrippen als duurzaam en innovatie, om er agrarische subsidies voor te bestemmen.

 • Sjaak

  Inderdaad, @joannes,' We draaien er alleen omheen ivm de kosten, de acceptatie, en verpakken het in die container begrippen als duurzaam en innovatie, om er agrarische subsidies voor te bestemmen. '
  Te hoge kosten en het niet accepteren vormen naar verwachting de doorslaggevende redenen, om geen raffinage proces op te starten. Waarschijnlijk zullen eventuele agrarische subsidies ook niet toereikend zijn om het alsnog te realiseren....

 • pietjeeigenwijs

  Zo te lezen zijn er helaas nog niet veel mensen in en om de landbouw die weten wat Mest is.
  En hoe je een plant moet voeden is ook een ver van mijn bed show.

 • minasblunders1

  Precies Pietje, en dat zal ook nog even zo blijven. Eerst wachten tot alles nog fouter gaat.................

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.