Rundveehouderij

Nieuws 5684 x bekeken 2 reacties

'Sterkere schommelingen in melkaanvoer'

Heerde - De Nederlandse melkaanvoer zal niet al direct na het einde van de melkquotering sterker gaan schommelen, maar vanaf ongeveer 2018 wel. Ook zal dan gemiddeld minder vee worden gehouden op basis van aangekocht voer. Dit zijn enkele conclusies die FrieslandCampina trekt uit eigen enquêtes, gehouden onder leden van de coöperatie. Voorzitter Piet Boer sprak erover op een avond van de Dutch Dairymen Board in Heerde.

Vorig jaar kwam uit zo'n enquête naar voren dat de leden van FrieslandCampina in 2015 en 2016 zo'n 20 procent meer melk denken te gaan produceren. Om de daad bij het voornemen te kunnen voegen, moeten de leden echter nog wel veel meer stalruimte neerzetten. De huidige stalcapaciteit laat namelijk ruimte voor 'slechts' zo'n 10 procent extra productie, zo onderzocht FrieslandCampina.

Omdat de vorig jaar gehouden enquête onder de leden een momentopname betreft en de omstandigheden waarin een melkveebedrijf moet opereren nogal schommelen, wil FrieslandCampina elk jaar een soortgelijke enquête laten uitvoeren, zei Boer. FrieslandCampina wil een stevige vinger aan de pols houden. De zuivelonderneming wil weten waar ze de komende jaren aan toe is qua ledenmelk. Niet dat er een tekort aan verwerkingscapaciteit zal zijn. Daar hoeft niet voor te worden gevreesd, aldus Boer. FrieslandCampina bouwt volop. Het bedrijf wil echter wel tijdig weten waar ze de melkstroom voor kan bestemmen.

Boer liet in het midden wat de sterkere schommelingen in de melkaanvoer vanaf 2018 zal veroorzaken: hogere mestafzetkosten, nog hogere voerkosten, lagere opbrengsten voor de melk, of een combinatie van deze factoren, waardoor de totale marge nog verder of blijvender daalt dan nu.

Laatste reacties

  • alco1


    Piet Boer spreekt van 'Het zal'. Het zou beter zijn te spreken van 'De verwachting is'. Er is nog zoveel wat van invloed kan zijn. Natuurlijk moet er wel een toekomstplan zijn voor de FC.

  • koestal

    ook meer fabrieken die melk nodig zijn ,bv. een nieuwe kaasfabriek bij Heerenveen

Of registreer je om te kunnen reageren.