Rundveehouderij

Nieuws

Sneeuw veroorzaakt veel schade in Frans melkgebied

Caen – De boeren in de Franse regio Manche langs de oever van het Kanaal maken langzamerhand de rekening op van de grote sneeuwstormen die het gebied begin vorige week dagen hebben lam gelegd.

Volgens de regionale boerenbond FDSEA zijn bij minstens veertig boerderijen daken of soms zelfs hele stallen ingestort. In enkele gevallen zijn daarbij ook koeien om het leven gekomen. Bovendien moesten de boeren in dit belangrijkste melkgebied van het land vele duizenden liters melk laten weglopen omdat de tankwagens door de sneeuw niet de weg op konden. In de ergst getroffen delen van Manche kon de melk drie dagen lang niet worden opgehaald.

Veel boeren zijn niet tevreden met de eerste schattingen van hun schadeverzekeraar. ''Ze laten ons weer helemaal links liggen. Waar zouden ze zijn geweest als wij niet hadden geholpen met sneeuwruimen. Alles bij elkaar zijn we met zeker 200 trekkers uren aan de slag geweest, dat wordt wel weer erg gauw vergeten'', denkt veehouder Emmanual Eustace in Breuville. FDSEA probeert daarom de sneeuwschade erkend te krijgen voor het nationale schadefonds voor agrarische rampen.

Of registreer je om te kunnen reageren.