Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Rikilt vindt hoge aflatoxinewaarden in Servische melk

Wageningen/Belgrado - In melk uit Servië zit meer van de kankerverwekkende stof aflatoxine dan de Europese norm van 0,05 milligram toestaat. Dat zei de Servische staatssecretaris Dejan Krnjajic dinsdag tegen de krant Blic in Belgrado.

Het onderzoek naar de aflatoxine in Servische melk wordt in Nederland uitgevoerd door het Wageningse voedselveiligheidsinstituut Rikilt. Het Rikilt wil zelf geen inhoudelijke mededelingen doen over de analyses die in opdracht van de Servische overheid worden uitgevoerd.

De Servische regering heeft twee weken geleden, na berichten in de media over problemen met de melk, op advies van EU-ambtenaren aan het Rikilt gevraagd een ‘super-analyse’ uit te voeren. Aflatoxine wordt veroorzaakt door schimmels op onder meer maïs. Als besmette maïs als veevoer voor koeien wordt gebruikt, kan de schadelijke stof in hun melk terechtkomen.

Het aflatoxineprobleem speelt ook in Nederland en Duitsland als gevolg van de invoer van besmette mais uit Servië.

Eén reactie

  • koestal

    wat moeten we met die troep,zijn er geen andere leveranciers die betrouwbaar zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.